Ausztriába csábítják a jó mozdonyvezetőket?

Világgazdaság2017. március 22. 09:32

A hazai keresetük többszörösét is megkapják a magyar masiniszták Ausztriában, ha egy kicsit beszélnek németül - írja a Világgazdaság.

A felpörgött képzésnek köszönhetően jelenleg van elég mozdonyvezető, de kényes az egyensúly. A magyar masiniszták szerény németnyelv-tudással is könnyen kapnak munkát külföldön az itteni keresetek többszöröséért. Becslések szerint hatvan-hetvenen dolgozhatnak Ausztriában.

Nem gond, hogy speciális, helyi viszonyokra szabott a tudásuk, mert amint kiutaznak, beiskolázzák és vizsgáztatják is őket"

- mondta a Világgazdaságnak Németh Nándor, a DB Cargo ügyvezető igazgatója.

MÁV szerint viszont a vasúti járművezetői igazolvány mellett szüksége van olyan kiegészítő tanúsítványra is, amelyben szerepel, hogy van-e Ausztriában érvényes vizsgája, németnyelv-ismerete, és hogy mely vasútvonalakon vezethet. A cégnek jelenleg nincs ilyen "értéktöbblettel" rendelkező munkavállalója. A nála végzett mozdonyvezetők vállalják, hogy a képzés megszerzése után öt évig a cégnél dolgoznak.

A MÁV-nak már majdnem elég a meglévő, közel 2900 masiniszta, kiképzésük 720-900 ezer forintba került és 12-18 hónapig tartott. Egy kizárólag FLIRT vonatot vezető dolgozó kezdő fizetése 195 ezer forint, 35 százalékos műszakpótlékkal, rendkívüli munkavégzés esetén akár 150 százalékos pluszdíjazással és számos más juttatással. A több mozdonytípusból is vizsgát tett mozdonyvezető pénze 223 ezer forinttal indul, a teljes állományúak bruttó átlaga több mint 410 ezer forint.

Címkék:
karrier, MÁV, külföld, munkaerő, munkaerőhiány, mozdonyvezető, mozdonyvezető fizetés,