Tesztelik az alapjövedelmet: kétezren kapnak pénzt munka nélkül

Pénzcentrum2017. január 25. 14:32

Európa-szerte több országban indítottak kísérleteket arra, vajon hogyan hat a feltétel nélküli alapjövedelem az egyes társadalmi rétegekre. Az eddigi tapasztalatok alapján igen pozitív eredmények születtek, a dolgozók több időt tudtak szentelni a családjuknak, a munkanélküliek pedig vállalkozásba fognak. Utánajártunk, hogy nézne ki, ha Magyarországon is bevezetnék az alapjövedelmet.

Az év elején kezdődött az a kísérlet, melynek során Finnország alapjövedelmet kezdett adni 2 ezer munkanélkülinek. Havonta nagyjából 173 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak két éven keresztül, de a legtöbben nem ülnek a könnyen jött pénzen.

A hat gyerekes apuka, Juha Jarvinen például azt tervezi, hogy új vállalkozásba kezd. Korábban vállalkozóként kereste a kenyerét, de a legutóbbi próbálkozása öt évvel ezelőtt csődölt be, azóta pedig munkanélküli.

Új céget alapítok, végre megtehetem. Úgy érzem, mintha visszakaptam volna az állampolgárságomat

- mondta a Jarvinen a Business Insidernek.

Lényeges, hogy a fenti példa nem egyedülálló, korábban Hollandiában folyt hasonló kísérlet, ott viszont nemcsak munkanélküliek kaptak alapjövedelmet. A munka mellett kapott plusz juttatásnak köszönhetően kevesebb munkából is megéltek és több időt tudtak tölteni a családjukkal.

Magyarországon is bevezethetik az alapjövedelmet?

Korábban már felmerült, hogy Magyarországon is bevezessék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A hazai bevezetést úgy képzelik el, hogy az alacsony összegű segélyeket egységesen megszüntetnék, és ezek helyett vezetnék be az alapjövedelmet. Ehhez egyébként progresszív, többsávos adórendszerre is szükség lenne, mivel a támogatás így juthatna el valójában az arra rászorulókhoz.

Az elképzelés szerint 620 ezer magyaron segíthetne az alanyi jogú alapjövedelem bevezetése.

Az elkészült tervek alapján egyébként a felnőttek 50 ezer forintot kapnának, a gyerekek pedig 25 ezret. A várandós anyukák valamivel többre, 75 ezer forintra számíthatnának, a munkaviszonnyal rendelkezőknek pedig az állam garantálná, hogy legalább 100 ezer forintot kézhez kapnak havonta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez persze a kis összegű segélyek eltörlésére lenne szükség:

  • az anyasági támogatás,
  • a családi pótlék,
  • a gyes,
  • a gyed,
  • a gyermekvédelmi támogatás,
  • az ápolási díj és
  • az önkormányzati jövedelempótló támogatásokat is eltörölnék.

Ezek helyett vezetnék be az egységes alapjövedelmet. A tervezet egyébként a PM-től indult ki, a Fidesz pedig nem támogatta azt, így egyelőre nem valószínű, hogy napirendre kerülne az alapjövedelem bevezetésének kérdése Magyarországon.

A tervezet kapcsán a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, mi a véleményük az alapjövedelemről. A válaszadók közel fele (46 százalék) szerint nem rossz az elképzelés, azonban csak akkor mondana róla véleményt, ha a részleteket is ismeri. 28 százalék szerint viszont csak tovább rontana a helyzeten, viszont a válaszadók negyede szerint valós megoldást jelentene a problémákra.

Loading...

Lényeges hozzátenni, hogy az olvasóink körében végzett felmérésünk nem reprezentatív.

Loading...

Címkék:
karrier, munkanélküli, munka, munkanélküliség, penzcentrum, alapjövedelem, feltétel nélküli alapjövedelem, anyasági segély,