Itt a megállapodás: kiderült, mennyivel nőnek a bérek

Portfolio2016. november 22. 10:39

Megállapodott a kormány, a munkaadók és a munkavállalók érdekképviselete a következő két év minimálbér-emeléséről, a garantált bérminimum emeléséről, valamint a két évre szóló járuléékcsökkentésről és a társasági adó egységesítéséről/csökkentéséről - jelentették be hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követően. Ezt a nemzetgazdasági miniszter mérföldkőnek nevezte. A munkaadók belementek a kormány által elvárt béremelésbe, cserébe nagyobb járulékcsökkentést kapnak, és még egy további ígéretet.

Varga Mihály azzal kezdte beszédét, hogy valóban megérte várni a mostani sajtótájékoztatóra, mivel fontos mérföldkőhöz érkeztünk a magyar gazdaságtörténetben a mai megállapodással. Én eleget tettem annak a miniszterelnöki elvárásnak, hogy béremelésben menjek el a falig. De itt minden partner elment a határáig - vélekedett.

A megállapodás legfontosabb elemei:

  • 2017-ben a minimálbér összege 15%-kal, a garantált bérminimum 25%-kal emelkedik.
  • 2018-ban 8, illetve 12%-os a növekedés mértéke ezekben a bérekben.
  • A járulék jövőre 5 százalékponttal csökken.
  • Majd a járulék újabb 2 százalékponttal csökken 2018-ban.

Ha meghaladja a 11 százalékot a bruttó bérnövekedés az első kilenc hónapban 2017-ben, akkor további 0,5 százalékponttal csökken a járulék 2018-ban - tette hozzá.

A vállalati nyereségadó mértéke pedig egységesen 9 százalékra csökken - részletezte a megállapodást.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
karrier, bérek, bérmegállapodás, nyereségadó, társasági nyereségadó,