Öt éven belül 40 százalékkal nőhetnek a fizetések

Pénzcentrum2016. november 3. 09:00

Még várják a kormány konkrét álláspontját, de a szakszervezetek béremelési kötelezettséghez kötnék a járulékcsökkentést. Öt éven belül pedig akár 40 százalékkal is megugorhatnak a reálbérek, ez már teremt olyan helyzetet, ami miatt a magyar munkavállalók inkább itthon maradnának, és nem vándorolnának Nyugatra a magasabb fizetésekért - írja a Magyar Idők.

Reális, hogy 5 éven belül akár 30-40 százalékkal megugorjanak a reálbérek Magyarországon - mondta a lapnak György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza. Ez a bérnövekedés már megteremtene egy olyan helyzetet, hogy a magyar munkavállalók inkább itthon maradnának, és nem csábítaná őket Nyugatra a magasabb fizetés. A szakértő emlékeztetett: nyugaton lényegesen magasabb a GDP-ben mért bérhányad. 

Miközben a bruttó hazai termékben mért különbség a nyugat- és kelet-európai országok között háromszoros, addig a bérkülönbség négy-ötszörös.

György László kiemelte: a gazdasági növekedés és a bérhányadban mutatkozó különbség felszámolása együtt lehetővé tenne 2021-ig egy 40 százalékos béremelkedést, ez már jelentősen emelné az életszínvonalat. A nettó fizetésemeléshez a Kelet- és Nyugat-Európa közötti bérigazságtalanság felszámolása mellett az adóék csökkentése a hatékony módszer, tehát a közterheket olyan szintre csökkenteni, amelyet már megéri leadózni. 

Ma az elvonás mértéke a közepes vállalatoknál 47 százalék, 2010-ben ez még 56 százalék volt, az optimális arány pedig 30-35 százalék lenne.

A hazánkban működő vállalkozásoknak is érdekük a béremelés, mivel fontos, hogy a munkavállalókat itthon tartsák, és a versenyképességük se romoljon. A 40 százalékos reálbér-emelkedéssel már a közép-európai régió többi országát is megelőznénk - tette hozzá a szakértő.

Loading...
Címkék:
karrier, kkv, bér, béremelés, munka, munkavállaló, munkaadó, bérnövekedés, adóék,