Lázár: reális lehet a 40 százalékos béremelés

Portfolio2016. november 3. 18:02

Ha csütörtök délután 13:30, akkor Kormányinfo Lázár Jánossal és Kovács Zoltánnal. Itt vannak a legfonotsabb tudnivalók.

Ettől függ a járulékcsökkentés

A kormány hosszú távú megállapodásra törekszik a gazdasági élet szereplőivel.


A járulékcsökkentés, béremelés, adók kérdésköréről egyeztetnek az állandó konzultációs testület résztvevőivel, de a kamarának is beérkeztek már a javaslatai a kormány asztalára. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig széles körben folytatja a tárgyalásokat - fejtette ki.

A kormány legsikeresebb tagja Varga Mihály - vélekedett Lázár János. Két dolgot akar a kormány egyszerre: a munkavállalókat és a munkaadókat is segíteni. A munkavállalóknak a bérek emelésével, a munkaadóknak pedig a járulékok csökkentésével.

A beszélgetések most kezdődnek - reagált arra a kérdésre, hogy mikor zárulhatnak le ezek az egyeztetések.

Várható, hogy 2017-ben ezek a döntések hatással lesznek a munkaerőpiacra - ismerte el.

Nincs idő már a rendszerszintű átszervezésre az egészségügyben

Nem támogatom a kancellária rendszert - jelentette ki a magyar egészségügy kapcsán Lázár János. Bért kell emelni és fejleszteni kell az ingatlanokat, az ellátást. Rendszerszintű átszervezésre nincs hely és lehetőség és idő 2018-ig - vallotta be a tárcavezető.

Elképzelhető, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az EU-ból?

Ezt a brit kormány többször megcáfolta. A brit parlament nem írhatja felül a népszavazás döntését. A magyar kormány a választók pártján áll - mondta a miniszter. Ez a kérdés a brit felső bíróság mai döntése után került elő.

Orbán Londonba utazik

Jövő hét szerdán Orbán Viktor Londonba utazik, lesz miniszterelnöki csúcs - erősítette meg Lázár János a korábbi híreket. A legfontosabb téma a Brexit, a magyar-brit kétoldalú kapcsolatok és a munkavállalás

- árulta el.

40 százalékos béremelés

Reálisnak tartja Lázár János a következő évekre várható 40 százalékos béremelést (ezt Rogán Antal említette a múlt héten). Mivel jó minőségű a magyar munkaerő, ezért Nyugat-Európából van kereslet. De ha itt is erős a gazdaság, akkor az felhajtja a magyar béreket - vázolta a tárcavezető.

Mi lesz a 3-as metróval?

Igyekszem nem foglalkozni Tarlós István főpolgármester személyeskedő megjegyzésével, pedig viszket a tenyerem - reagált a főpolgármester 3-as metróvonallal kapcsolatos legutóbbi kijelentésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Két dolgot szeretnénk:

  • A veszélyhelyzet elhárítása, a felújítás.
  • Minőségi közlekedést garantáljunk. Itt lehetőség szerint a megállók felújítása.

A kormány 200 milliárd forinttal segíti ezt a projektet. 133 milliárdnyi forrás + 60 milliárd forint garanciavállalás - így jön össze.

Ha ennél többe fog kerülni, akkor a kormány kész ezt megtárgyalni - vetítette előre. Mi a pénzt adjuk, de a fővárosé a felújítás és a vonal üzemeltetésének a költsége.

Nem lehet a 3-as metró a polgármester politikai játszmája - válaszolt egy újabb kérdésre a miniszter.

A kormány fel van készülve arra az esetre, ha leállna a 3-as metró hirtelen. Ezt a magyar állam meg tudja oldani, csak a magyar állam tudja ezt megoldani - hangsúlyozta.

Van munkaerőtartalék

Az állami szektorban is van munkaerőtartalék. Az állami szektorból kell kivezetni a munkavállalókat, mert a gazdaságnak jól megy - mondta Lázár János. A versenyképességet is így lehet javítani, mert minél több a bürokrata, annál több a bürokrácia és annál több a sóhivatal. Ez egy burjánzó folyamat és az elmúlt években 10-20 ezerrel nőtt az állami foglalkoztatottak száma - ismerte el.

Bért kell emelni

A munkaadók bért kell, hogy emeljenek 2017-ben. Ez nyilvánvaló, ha meg akarják tartani a munkaerőt - fogalmazott Lázár János, miután felsorolta az eddigi foglalkoztatási eredményeket.

A VOSZ javaslatai a kormány asztalán vannak

  • Azonnal legyen nagyarányú szelektív járulékcsökkentés, a termelő szektorokban.
  • Közszférából a magánszférából való átmenet segítése.
  • A közfoglalkoztatás kizárólagosan piacképes képzéssel valósuljon meg.
  • Közfoglalkoztatási bér és legkisebb bér közötti különbség növelése.
  • Atipikus foglalkoztatás.
  • Vendégmunkások befogadásának könnyítése.
  • Kiskereskedelmi dolgozók vasárnapi munkavégzésének szabályai.

A kormány szerint a béremelés és a beruházások fontosak a jövőbeli versenyképességünk szempontjából. Erről konzultál most a gazdasági szereplőkkel a kormány és erről készít majd elő megállapodást hosszú távra a kormány - mondta. Elismerte: a költségvetés most erre lehetőséget ad.

 

Címkék:
karrier, béremelés, kormányinfo, brexit hírek, kormányinfo ma,