Itt a csúnya igazság a bérek folyamatos emelkedéséről

Pénzcentrum2016. július 20. 14:38

Ma adta ki közleményben a KSH a legfrissebb adatait, miszerint  idén májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

A májusi nettó átlagbér 174 300 forint volt. A január-május időszakban a bruttó átlagkeresetek 6,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

Ha az alábbi grafikont jól megnézzük, akkor látható, hogy nagyjából ugyanaz a görbe rajzolódik ki, mint egy évvel ezelőtt (csak magasabban). Eddig az idei csúcsot a március jelentette, akkor 8,4 százalékkal volt magasabb az átlagkereset, mint egy évvel korábban. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy 5,7 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, tehát nem kizárólag a gazdasági teljesítménynek köszönhető az emelkedés.

A január-május időszakot nézve az átlagkereset bruttó 257 700 forint volt, és a nettó 171 300 forint (családi adókedvezmény nélkül). A különböző szektorok bérei között viszont igen nagy különbségek vannak: 

míg a pénzügyes, vagy biztosítós bruttó 529 600 forintot is megkeresett, addig egy egészségügyi és szociális területen dolgozó csak bruttó 149 600 forintot.

Lehetne jóval magasabb

Bár tény, hogy a minimálbér emelése is igen jó hatással volt a gazdaságra (és nagyon időszerű is volt), a reálértéken számolt nettó minimálbér a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a régióban. Ma csak 7 százalékkal magasabb a minimálbér, mint 2008-ban (az inflációs hatást is figyelembe véve).

KATTINTS: Ebben is sereghajtók vagyunk: alig nőtt a minimálbér a válság óta

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nettó minimálbért euróba átszámolva az is látszik, hogy komoly hátrányba kerülünk régiós szinten is, a Policy Agenda szerint, ha nem számolunk az árfolyamok és az edórendszerek esetleges változásával, és kizárólag az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor öt év múlva a román nettó minimálbér  megelőzi a magyart.

Erőteljes növekedéssel jövőre sem lehet számolni a 2017-es költségvetés számai szerint, várhatóan 5-6 százalékkal lesz majd magasabb a nettó minimálbér.

Az OECD jelentése szerint 2017 végére teljesíthető az a terv, hogy a foglalkoztatottság érje el a válság előtti szintet, de a bérek továbbra is nagyon gyengén növekednek. Ha a 2000 és 2007 közötti reálbér-növekedést összehasonlítjuk a 2008 és 2015 közöttivel, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon 20 százalékkal magasabbak lennének a bérek, ha folytatódott volna a 2000 és 2007 közötti növekedés.

Címkék:
fizetés, bér, átlagkereset, ksh, kereset,