Létminimum-számítás: tényleg meg lehet élni kevesebből?

Világgazdaság2016. május 6. 09:00

Ősszel lehet kész az új modell, amely jóval alacsonyabbra viszi le a megélhetéshez szükséges minimumjövedelmet. Erről a szakszervezetek hallani sem akarnak - írja a Világgazdaság.


A szakszervezetek képviselőivel is egyeztet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az új létminimum-számítási módszerről, de egyelőre nincs megegyezés a felek között. A lap értesülései szerint ősszel lesz kész az új modell, amely a mostani szintről jóval alacsonyabbra viszi le a megélhetéshez szükséges minimumjövedelmet, erről azonban hallani sem akarnak a szakszervezetek.

A KSH-nál azzal érvelnek, hogy túl nagy az a réteg, amely évről évre a létminimum alá kerül (trendszerűen a lakosság majdnem 40 százaléka), és nem lehet ilyen széles rétegre koncentrálva szakpolitikai intézkedéseket meghozni. Sőt, úgy vélik, hogy sokan félreértik a mutatót, s aki a létminimum alatt él, az nem feltétlenül szegény. Jelenleg a minimálbér 73 800 forint, és könnyen lehet, hogy e szint körül határozza meg a KSH az új létminimumot, amivel könnyen a felére csökkenhet a létminimum alatt élők száma. A szakszervezetek azonban azt szeretnék, hogy ne a létminimumot csökkentsék a minimálbér szintjére, hanem fordítva, a minimálbért emeljék fel a létminimumhoz.

Címkék:
karrier, szegénység, létminimum, ksh, jövedelem, bevétel,