Ez a legdurvább munkahelyi csapda: lehet, hogy ideje felmondanod

Pénzcentrum2016. április 9. 07:00

Mindenkinek lehetnek rosszabb napjai a munkahelyen. Viszont ha azt vesszük észre, hogy minden reggel gyomorgörccsel megyünk be dolgozni, és rendszeresen vagyunk a sírás határán munka közben, valószínűleg komolyabb a helyzet. Összeszedtük, mik a legégetőbb jelei annak, hogy mihamarabb állást kell váltani.

A legtöbben hajlamosak több évig egy olyan munkahelyen maradni, ahol nem érzik jól magukat. Bár mindenkinek lehetnek nehezebb napjai a munkahelyen, vannak bizonyos jelek, amik egyértelműen mutatják, ha ennél már komolyabb a probléma. Ennek kapcsán mutatjuk, milyen helyzetekben érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson.

Szabadidőnkben is csak a munka jár az eszünkben

A munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása hihetetlenül fontos. A szabadidő éppen azért van, hogy legyen időnk kikapcsolódni, relaxálni, és azzal foglalkozni, amivel szeretnénk. Ennek ellenére sokan esnek abba a hibába, hogy a munkaidő leteltével sem tudnak kikapcsolni: ugyanúgy dolgoznak, vagy a munkán jár az eszük. A munkahelyi teendőket és a stresszt pedig nem lenne szabad hazavinni, ugyanis ez akár a magánélet rovására is mehet.

Állandóan a munkahelyről panaszkodunk

Szintén egyértelmű jel, ha a barátokkal, vagy családtagokkal való beszélgetések során állandóan arról beszélünk, hogy mennyire nem szeretjük a munkánkat. Bár az adott pillanatban jó érzés lehet kibeszélni magunkból a keserűséget, hosszabb távon növelheti a szorongásunkat, ha folyton ugyanazt ismételgetjük.

Kerüljük a társaságot, és a kollégákkal való közös programokat

Természetesen mindenkinek szüksége van némi egyedüllétre, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne járjunk társaságba. Ha nem vagyunk elégedettek a munkánkkal, gyakrabban lehetünk antiszociálisak, és többször előfordulhat, hogy a kollégákkal való közös programok helyett munka után inkább hazafelé vesszük az irányt.

A félig üres poharat látjuk a félig teli helyett

Ha nem szeretjük a munkánkat, sokkal negatívabban és kritikusabban állunk hozzá. Ilyenkor jöhetnek az olyan lehúzó gondolatok, mint például:

Én soha nem fogok feljebb lépni a ranglétrán

 vagy

Már megint elrontottam

Ez a belső monológ azonban semmiképp sem visz előre bennünket, csak még stresszesebbé tesz. Ráadásul ebben a helyzetben - mivel a negatívumokra koncentrálunk - egyáltalán nem vagyunk képesek meglátni a pozitívumokat, és észrevenni a személyes fejlődést.

Beteggé tesz a munka

Nem véletlenül mondják, hogy a stressz megbetegít. A folyamatosan stresszes életmód ugyanis gyengíti az immunrendszert, így hamarabb elkapjuk a náthát, vagy valamilyen fertőzést. Emellett gyakran jelentkezhet gyomorgörcs, fejfájás, vagy egyéb testi panaszok, amik szintén jelzik, hogy valami probléma van.

Nem akarunk kimászni az ágyból

Bár a legtöbben nehezen kászálódnak ki az ágyból reggelente, ha a munkahely miatt rettegéssel ébredünk, és egyértelműen nem akarunk munkába menni, ajánlott lehet más állás után nézni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Feszültek és ingerlékenyek vagyunk

Ha nem vagyunk elégedettek a munkahelyen, gyakrabban lehetünk feszültek és ingerlékenyek. Ez pedig akár a munkatársakkal való kapcsolatra, vagy a munka minőségére is negatív hatással lehet.

Beteget jelentünk, csak hogy otthon maradhassunk

Természetesen kell a pihenés. Viszont ha a munka helyett inkább beteget jelentünk csak azért, hogy otthon maradhassunk, és véletlenül se kelljen bemennünk dolgozni, komolyabb okok is lehetnek a háttérben.

Már nem érdekel bennünket, milyen teljesítményt nyújtunk

A szorgalom hiánya és a hanyag munka az érdeklődés hiányát mutatja. Ez azonban rosszul sülhet el, hiszen ha a munkánk nem ér el egy bizonyos szintet, annak könnyen kirúgás lehet a vége.

Hétfő-szindróma

A vasárnap normál esetben még a pihenésé kellene, hogy legyen. Éppen ezért rossz jel, ha ennek ellenére feszültek vagyunk, és már előre félünk a következő héttől.

Így könnyebb a munkahelyváltás

Számos oka lehet annak, hogy új munkahely után nézünk. A rossz munkakörnyezet, az alacsony szakmai vagy anyagi megbecsülés, az unalmas feladatok vagy az előrelépési lehetőségek hiánya is indokot adhat a váltásra. A váltás azonban mindig kockázatos döntés, hiszen a megfelelő állás megtalálása nem egyszerű feladat.

Loading...

Éppen ezért érdemes néhány dolgot megfogadni, ha állásváltáson törjük a fejünket:

  • Gondoljuk át, hogy biztosan akarunk-e váltani
  • Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk váltani, és milyen munkahelyen akarunk dolgozni
  • Tervezzük meg előre a váltás időszakát
  • Folyamatosan képezzük tovább magunkat
  • Hagyjunk időt a feltöltődésre a két állás között
Loading...

Címkék:
karrier, álláskeresés, munka, munkahely váltás,