Sosem találnád ki, mit csinál most Fekete Pákó

Pénzcentrum2016. február 24. 17:28

A zenei karrierje kifulladása miatt Fekete Pákó kénytelen volt polgári foglalkozást találni magának, így szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az egykori mulatóssztár megmutatta hétköznapjait és azt is, hogy melyik étteremben találkozhatunk a főztjével. Nemcsak a vendéglátásban lehet manapság karriert építeni, ugyanis az egyik legkeresettebb szakma jelenleg a takarítóké.

A híres nigériai énekes, Fekete Pákó a zenész karrierje mellett új dologba vágott: szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az újdonsült vendéglátós még mindig nem beszéli tökéletesen a magyar nyelvet, de itt erre nincs is szüksége.

A mulatóssztár egyébként egy Grúz étteremben helyezkedett el, és a Fókusz kamerájának mutatta be, hogyan telnek hétköznapjai az étteremben.

Tényleg megéri a kétkezi munka?

Egy jobb étteremben az átlagos szakácsfizetés többszörösét is megkereshetjük főzéssel, de nem ez most a legkeresettebb kétkezi munka.

A legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van

- mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke.

A takarítás egyébként 2004 óta számít szakmának Magyarországon. jelenleg több mint 10 ezer OKJ végzettséggel rendelkező takarítót tartanak számon hazánkban. Ennek ellenére legalább 5-6 ezer takarítóra lenne szükség. A munkaerőhiány oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, innen pedig nehéz és drága bejutni a városokba, ahol fizetőképes kereslet lenne a takarítókra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Főleg a nagyvállalatok csábítják a takarítókat, azonban nemcsak a multik keresnek embereket erre a munkakörre. A munkaerőhiányt csak tetézi, hogy a munkások sokkal többet kereshetnek a gyártósorok mellett, mint takarítással. Persze erre a szakmára is jellemző, hogy külföldön próbálnak szerencsét:

  • Sokkal nagyobb fizetés mellett
  • A megbecsülés is vonzó a Nyugat-Európába költözéskor.

Közintézményeknél gyakran előfordul, hogy a szakképzett takarítók helyett közmunkásokkal dolgoztatnak, így sokkal olcsóbban kijönnek az intézmények. A Pénzcentrum megkereste Kardos Ádámot, az Azurio Clean Kft. vezetőjét is, aki ezt mondta a témában:

Amíg itthon a szakképzett takarítóknak a minimálbér eléréséért is küzdeniük kell, addig Ausztriában, Máltán vagy Angliában akár havi 300 ezer forintot is könnyedén megkereshetnek. Ha tovább nő a munkaerőhiány, az jelentősen, akár 20 százalékkal is feltornázhatja a takarítás költségeit. Ezt nyilván nem terhelhetjük át egy az egyben a megrendelőre, ezért mi elsősorban a logisztika optimalizálásával, a helyi dolgozók alkalmazásával próbáljuk meg szinten tartani az árakat.

Címkék:
karrier, vendéglátás, takarítás,