Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

Pénzcentrum2016. február 22. 05:55

Sok kismama tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni. A Pénzcentrum megnézte, mik a legjobb lehetőségek, és a legmegfelelőbb pozíciók egy újdonsült anyuka számára.

A támogatások ellenére sok újdonsült anyuka tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni a plusz pénz miatt. De vajon mennyire egyszerű a szülés után visszatérni a munkaerőpiacra, és mik a legjobb munkalehetőségek egy kisgyermekes anyuka számára?

Támogatással segítik a gyerekeseket

A kisgyermekesek számára kedvező támogatási feltételeket nyújt az állam. A fizetett szülési szabadságot tekintve például Magyarország egészen jó helyzetben van, ugyanis míg egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak pár hét a szülési szabadság, itthon akár három évig is otthon lehet az anyuka a picivel.

A kismama egyszeri juttatásként kaphat anyasági támogatást, ezen felül 2016-ban a CSED (csecsemőgondozási díj) azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben minimum 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a támogatás addig jár, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot. Ezt követően pedig lehet igényelni a GYED-et (gyermekgondozási díj), illetve felsőfokú tanulmányokat folytató anyukáknak a diplomás GYED-et. A baba harmadik életévének betöltéséig jogosult a GYES-re (gyermekgondozási segély), illetve a gyermek után jár a családi pótlék.

Loading...

Bár a támogatások nagyon sokat segíthetnek egy családon, sokan megfontolják, hogy emellett plusz kereseti lehetőségként visszatérnek a munkaerőpiacra.

A munkaadók pozitívan állnak a kismamákhoz

A kismamáknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy visszamenjenek dolgozni. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni. Javíthat az esélyeken, hogy a munkahelyek is pozitívan állnak a gyermekvállalás után munkaerőpiacra visszatérő anyukákhoz.

A munkaadóknak megéri kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni, hiszen akik három-vagy többgyermekes kismamát foglalkoztatnak, jogosulttá válnak bizonyos adókedvezményekre. Bár itthon még nem általános, néhány munkahely már fontolgatja, hogy munkahelyi bölcsödével, napközivel, vagy teljes körű megoldásokkal (pl. egészségbiztosítás kiterjesztése) segítse a gyerekeseket.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kisgyermekes anyukák jobban tudnak dolgozni a szülést követően, ugyanis könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, és a vezetői képességeik is sokat fejlődnek. Emellett a multi-tasking, azaz egyszerre több dolog elvégzése sem okoz olyan nehézséget, hiszen a gyerek mellett folyamatosan több dolgot kell egyszerre csinálniuk az anyukáknak. A határidők betartásában szintén jobbak a tanulmány szerint a kismamák, ugyanis megszokták, hogy otthon mindig mindennek - a reggeliztetéstől a délutáni mesén át az esti fürdetésig- megvan a maga ideje. Ráadásul, motiváltabbak is, hiszen egyrészt szeretnék biztosítani a kicsinek az anyagi biztonságot, másrészt pedig követhető szülői példát akarnak mutatni.

Mik a legjobb munkák egy kismamának?

Bár a legtöbb munkahely szívesen fogadja vissza az anyukákat, a szakértő szerint az alábbi pozíciókban van a legjobb esély a visszatérésre:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Jó eséllyel tudnak visszatérni pozíciójukba például az adminisztrációs vagy pénzügyi területen dolgozók, a könyvelők, illetve az egészségügyben, gondozásban, nevelésben dolgozók. Emellett a kereskedelemben, és vendéglátásban is könnyebb a visszatérés

 - mondta a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Ma Magyarországon jó üzlet lehet a magántanítás. Főképpen a gimnáziumi szintektől felfelé jó lehetőség a magánórák vállalása. A nyelvtanítás szintén jó ötlet lehet, a sok nyelviskola és a magántanítási lehetőség egészen jó kereseti lehetőséggé teszi.

Mivel az IT, és az informatikai szakemberek minden területen keresettek, a szülés után újra dolgozni vágyó anyukáknak sem nehéz újra elhelyezkedni. Fontos megemlíteni, hogy ezekben a pozíciókban - igaz kötetlen munkaidő mellett - általában minimum 40 órás munkavégzésre számíthatnak a munkavállalók.

A business területeken - főképp mivel a piacon lévő cégek javarészt nemzetközi háttérrel rendelkeznek - szintén egyre nagyobb a család - és anyukabarát munkahelyek aránya.

Címkék:
karrier, szülés, munkaerőpiac, szülési szabadság, kötetlen munkaidő, anyasági segély,