Elképesztő bérszakadék: tényleg ezt érdemlik a magyar nők?

Pénzcentrum2016. február 4. 05:55

Nem csak külföldön, itthon is óriási a szakadék a nők és a férfiak keresete között. Ennek ellenére nagyon sok olyan termék van, amiért egy nőnek több pénzt kell kiadnia, mint egy férfinak. A Pénzcentrum most megnézte, melyik nem költ többet, mire, és hogyan.

A nők és a férfiak közötti bérkülönbségek nem csak nemzetközi, hanem itthoni viszonylatban is jelentősek. Az Eurostat adatai szerint Magyarország mellett Európa más országaiban, például Belgiumban, Csehországban, Dániában, Spanyolországban, és Franciaországban is hasonló a helyzet. A legtöbb országban a nemek közötti bérkülönbség alacsonyabb a pályakezdők esetében, a tapasztalattal és korral együtt azonban a bérszakadék is nő.

A felmérés alapján az Európai Unió országaiban a nők bruttó órabére átlagban 16,4 százalékkal maradt el a férfiakétól. Magyarországon a havi bruttó átlagkereseteket vizsgálták korcsoportok és nemek szerinti bontásban, ami alapján szintén elmondható, hogy az azonos korban lévő férfiak átlagkeresete lényegesen magasabb, mint a nőké.

Loading...

Hiába kevesebb a fizetés, sok dologra a nők költenek többet

Bár átlagban a gyengébbik nem képviselői kevesebbet kapnak kézhez, mégis számos nőknek készült árucikk drágábban kapható, mint amit a férfiaknak készítettek. Előfordul, hogy a drogériákban bizonyos női termékeknél többet kell fizetni, ráadásul nem csak az árban, hanem akár a kiszerelésben is lehetnek eltérések. Vagyis bizonyos női termékek kisebb kiszerelésekben ugyanannyiért kaphatóak, mint a férfi változatok nagyobb kiszerelésben.

Némiképp ellensúlyozza ezt a KSH tavaly megjelent A Nők és Férfiak című zsebkönyvben közzétett mérése, amelyben többek között az egy főre jutó éves kiadásokat vizsgálták. Ezek szerint 

az egyedülálló háztartásokban összességében a férfiak költenek többet, éves szinten kicsivel több, mint 200 ezer forinttal.

Az adatok azt mutatják, hogy szeszes italokra és dohányárura, lakásfenntartásra, közlekedésre, szórakozásra és oktatásra is többet adnak ki a nőknél. Ugyanakkor a nők többet fizetnek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, lakberendezésre, és egészségügyi ellátásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az internetes vásárlásnál is nagy különbségek vannak

A GfK felmérése alapján a férfiak valamivel többet vásárolnak online, és nagyobb értékben, mint a nők. Jellemzően műszaki és számítástechnikai eszközökre, háztartási gépekre, banki és biztosítási termékekre és szerszámokra költenek, míg a nők leginkább a kulturális- és divatcikkekre adnak ki szívesen pénzt, illetve nagyobb arányban fizetik a rezsiköltségeket is online.

Loading...

A GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. kutatásából pedig kiderült, hogy a férfiak bátrabban vásárolnak az interneten, és többször, mint a nők. Ugyanakkor mindkét nem képviselői fontosnak tartják, hogy mennyibe kerül az adott termék, mennyire megbízható a webshop, és milyen lehetőségek vannak az áruátvételre.

Címkék:
vásárlás, karrier, online vásárlás, nők, férfiak, bérszakadék,