Munka van, csak épp 60 ezer forinttal kevesebbért havonta

Pénzcentrum2015. május 4. 11:00

Csökkent a munkanélküliek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. 2015. január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 348 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Így a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékra csökkent. Bár a munkanélküliségben egyenlőek a férfiak és a nők, a fizetésekben nagy különbségek vannak.

A munkanélküliségben egyenlőség van

Bár a KSH friss adatai szerint a munkanélküliség összességében csökkent Magyarországon az elmúlt hónapokban, van olyan korcsoport - az 55-64 éveseknél - ahol a munkanélküliségi ráta emelkedett, immár 7 százalékos. A legjobb helyzetben a 25-54 évesek vannak, 6,9 százalékuk nem dolgozik. A legrosszabb helyzetben pedig a 15-24 évesek vannak, ebben a korosztályban 18,3 százalékos a munkanélküliség.

A nemek közti eloszlás szerint nincs nagy különbség:

  • A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 186 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 7,7 százalékra csökkent.
  • A munkanélküli nők száma 161 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 7,8 százalékra mérséklődött.

Nem úgy a bérekben

Míg a munkanélküliségben viszonylagos egyenlőséget tapasztalunk, addig a bérek közt még mindig óriási különbségek fedezhetők fel.

Loading...

Az uniós tagállamok adatainak összevetéséből kiderül, hogy Magyarország ebben is élen jár, itt a nők a férfiak bérének átlagosan 18,4 százalékát viszik haza. Van rosszabb is, ez az arány Észtországban 29,9 százalék, Ausztriában pedig 23 százalék. A legjobban a Szlovéniában dolgozó nők járnak, az ő fizetésük csak 3,2 százalékkal kevesebb, mint férfi társaiké a legfrissebb Eurostatos adatok szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Minél idősebb egy női munkavállaló, bére annál inkább elmarad a férfiakétól a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, 2014-ben publikált adatai szerint. A 20 éves nők átlagkeresete 126 ezer forint, az ennyi idős férfiaké 136 ezer forint, azaz mindössze 10 ezer forint a különbség. A 31-35 évesek esetében már havi 37 ezer forint a differencia. A 60 év felettiek kategóriájában pedig a nők átlagfizetése már 60 ezer forinttal kevesebb havonta: míg a férfiak átlagkeresete 317 ezer forint, addig a nőké 256 ezer forint.

 

Címkék:
karrier, bér, ksh, keresetek,