Tízezreket simán kirúghatnak, ha bejön a jóslat

Pénzcentrum2014. november 20. 10:30

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg hírek arról, milyen nehéz helyzet elé állították a külföldi tulajdonú üzletláncokat Magyarországon. Elemzők szerint az is benne van a pakliban, hogy lesz olyan áruházlánc, amelyik kivonul Magyarországról. Sőt, még maguk a boltosok is számolnak azzal, hogy lesz olyan cég, amelykik bezárja üzleteit. A Pénzcentrum gyűjtése alapján bármelyik lánc is döntsön így, az komoly elbocsátásokkal járhat.

A kormány a napokban újabb törvényjavaslatot nyújtott be, ami alaposan átrendezheti a magyarországi kiskereskedelmi piacot. Az új törvény ugyanis a hazai szereplőknek kedvez, míg a külföldi tulajdonú vállalatoknak egyértelmű üzenetet fogalmaz meg: vagy elkezdenek nyereségesen működni Magyarországon, vagy sanyarú sors vár rájuk - írja keddi elemzésében a Portfolio.

A kormány ugyanis azt feltételezi, hogy szándékosan, versenypolitikai okokból veszteségesek a külföldi kiskereskedelmi szereplők. Ebben a helyzetben ha a cégek alkalmazkodni akarnak, akkor van három évük nyereségessé válni, azonban mindezt úgy kell megtenniük, hogy a durván megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj is őket sújtja kimagaslóan. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kör be is zárult a kiskereskedelmi multik számára.

A Portfolio elemzése szerint az érintett áruházláncok - Tesco, Spar, Auchan, Lidl, Penny, Metro, Aldi - dönthetnek úgy is, hogy nem akarnak megfelelni az előírásoknak és kivonulnak Magyarországról. Ez természetesen munkahelyek megszűnéséhez vezetne.

Először beszéltek a kivonulásról a boltok

Szerdán megszólalt az Országos Kereskedelmi Szövetség is. Az üzletláncokat képviselő szövetség félelmei szerint több nemzetközi kiskereskedelmi lánc esetében is felmerülhet a Magyarországról történő kivonulás a legutóbbi kormányzati csapások ismeretében - számol be a Reuters.

A hírügynökség külön kitér arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden beterjesztett egy törvényjavaslatot, ami az 50 milliárd forintos árbevételű kiskereskedelmi társaságoknak nyereséges működést ír elő két éven át, 2018-tól lépne életbe ez a szabályozás. Megemlíti a tudósítás, hogy ez a kormányzati lépés érzékenyen érinti majd a Tescót, az Auchant, a Lidlt, az Aldit és a Metrót is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a javaslattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezzel a szupermarketek kettős terhet kell elviseljenek, miután a kormány javaslatára a Parlament épp kedden fogadta el az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését. A Spar esetében például 30-szoros lesz a díjemelkedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OKSZ elnöke azt is hozzátette, hogy a megemelt felügyeleti díj veszteségbe taszítja a társaságok magyarországi egységeit, majd a Parlament előtt fekvő új javaslat emiatt bünteti ezeket a cégeket.

Ez azt jelenti, hogy magyarországi működésüket lehetetlen lesz fenntartani

- fogalmazott Vámos a hírügynökségnek.

Ha egy cég egy másik országban fektet be és alkalmaz embereket, akkor nem szokás az egyik pillanatról a másikra kihúzni a vállalatok lába alól a szőnyeget

 - érzékeltette a helyzet súlyosságát.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hányan is dolgoznak ezeknél az üzletláncoknál. A Pénzcentrum gyűjtése szerint bármelyik cég is vonuljon ki, az ezres nagyságrendű elbocsátásokkal járhat:

Loading...

Címkék:
karrier, munkahely, bolt, áruház,