Indul a Diplomamentő program: fontos határidők jönnek

Pénzcentrum2014. március 13. 13:02

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához. A végzett diákok márciustól jelentkezhetnek a programba, a nyelviskolák kiválasztása még folyamatban van.

A felsőoktatásból kilépő hallgatók közel negyede a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után a diplomáját. Ezért 2014-ben elindul a Diplomanető program, melynek keretében a már végzett hallgatók ingyen járhatnak angol, német, illetve francia nyelvtanfolyamra annak érdekében, hogy a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát megszerezzék. A mai sajtótájékoztatón Czomba Sándor,a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára és Pákozdi Szabolcs, a program lebonyolításáért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője fontos határidőket és részleteket árult el a programról.

E hét végéig pályáznak a nyelviskolák, márciustól pedig a diákok. Czomba Sándor kitért arra is, hogy több nyelvi igény érkezik hozzájuk, ezért a regisztráció során el lehet majd mondani, mit választanának a jelenlegi angol német és francia nyelv helyett, ha erre lehetőségük nyílna. Így kiderülhet, mire van igény, így a jövőben bővülhet a választható nyelvek köre. Emlékeztett arra is, hogy a fejenként 300 ezer forintos keretbe beletartozik a tanfolyam és a tankönyvek ára is, illetve a regisztrált álláskeresők esetében az első nyelvvizsga díja is.Bár az államtitkár egyelőre nem tudott adatokat mondani azzal kapcsolatban, hány jelentkezőre számítanak arra a tízezer helyre, mellyel a diplomák kiváltását segítik, de valószínűsítette, hogy sokszoros túljelentkezés várható.

Pákozdi Szabolcs elmondta, hogy akinek nem áll módjában online jelentkezni, és ily módon intézni a regisztrációt, (azaz hiányzik a szükséges géppark, illetve internetelérés), az OFA irodájában megteheti. Egyébként az online jelentkezést az OKF honlapján lehet megtenni. Itt jelezni kell az elvégezni kívánt tanfolyam helyét, intenzitását, és a nyelvet (angol, német, francia). A jelentkezési határidő április 4. Reményeik szerint április közepén már indulhat is a képzés. Azt is kiemelte, hogy olyanok is jelentkezhetnek, akiknek megvan a szóbeli, vagy írásbeli vizsgája külön, így kisebb óraszámban felkészülhet csak a hiányzó részre.

A képzésekről április 14-ig döntenek, a program pedig 2015. decemrber 31-ig tart, addig kell meglennie a nyelvvizsgának - háromszor lehet majd próbálkozni a vizsgával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Soós Andrea, a program vezetője kiemelte, hogy a regisztráció során fontos, hogy az adatokat és elérhetőségeket pontosan kell megadni, hiszen anélkül aligha lehet felvenni a kapcsolatot a jelentkezővel. Itt  a személyi adatokon túl meg kell adni a nyelvtudással kapcsolatos adatokat, és be lehet jelölni a képzésre vonatkozó igényeket.

Címkék:
karrier, egyetem, felsőoktatás, nyelvvizsga, nyelvtanfolyam, nyelvtanulás, nyelviskola,