Bírság helyett börtön: ezrek ülik le adósságukat Magyarországon

Pénzcentrum2014. február 24. 15:31

Egyre többen ülik le adósságukat fogházban, mert a rájuk kiszabott bírságot nem tudják megfizetni. Aki 30 napig nem rendezi tartozását, ügye a bíróság elé kerül, ott pedig a pénzbüntetést elzárásra változtatják át. Nem csak a bíróságoknak jelentenek pluszmunkát, de az állam is kétszer bukik a börtönt választó szabálysértőkön.

Jelentős mértékben emelkedett a bíróságok elé kerülő szabálysértési ügyek száma 2013-ban is. Tavaly csaknem harminchatezer ilyen szabálysértési bírság átváltoztatásáról szóló ügy aktája került a bíróságok elé. A nem fizetők aránya pedig hónapról-hónapra tovább nő. Csak a Budakörnyéki Járásbíróságra érkezik napi szinten három-négyszáz rózsaszín dosszié, melyekben a nem fizetők aktái találhatóak. Ez január eleje óta összesen már most 5000 ügyet jelent - derül ki a Hír24 riportjából.

Amikor valakit szabálysértésen kapnak és elismeri azt, akkor a hatóság akár több tízezer forintos helyszíni bírságot is kiszabhat rá. Az el nem ismert esetekben pedig feljelentés alapján eljárás indul, ilyenkor már nem helyszíni-, hanem akár több százezer forintos pénzbírságot szabadhatnak ki. Ha azonban ezt 30 napig nem tudja a szabálysértő befizetni, akkor ügye a törvényszékre kerül. A bíróság pedig a büntetést elzárásra változtatja át, kivéve akkor, ha az illető vállalja, hogy közérdekű munkában dolgozza le hátralékát.

Habár a bíróságok nem rendelkeznek pontos adatokkal, hogy ez a büntetés végrehajtási intézeteknek mekkora terhelést jelent, az államnak és az adófizetőknek biztos, hogy egyre többe kerülnek a börtönbe vonuló szabálysértők. Míg egy nap ötezer forintnyi büntetést fedez, a fogva tartás költségei a nyolcezer forintot is elérhetik. Ráadásul a bírságokból származó bevételektől is elesik az állam.

A törvényszéki statisztikákból az is látszik, hogy az ország nyugati részéből kelet felé haladva csökken a fizetési hajlandóság. Amíg Győrben a szabálysértők 24,5 százaléka tudott időben fizetni, addig Debrecenben 13 százalékuk, Miskolcon pedig csak minden 10. ember tudta rendezni a tartozását.

Nem csak a szabálysértési bírságok megfizetése okoz egyre többeknek gondot. Tavaly a lakossági hiteleknél újabb rekordot döntött a nem teljesítő hitelek aránya. 2013 végén a hitelek 18,8 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, 14,7 százalékukat pedig 90 napon belül nem fizették még meg. Sem az árfolyamgát, sem pedig a devizahiteles csomagok által okozott erkölcsi kockázat (ami arra sarkallhatja az embereket, hogy ne fizessék vissza lakáscélú hiteleiket) nem segített a fizetésképtelenné váló háztartásokon.

KATTINTS! IJESZTŐEN SOK A NEM FIZETŐ HITELES

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tehetsz a büntetés ellen?

a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még 2012-ben összeszedte, mit kell tenned akkor, ha úgy gondolod, hogy nem követtél el szabálysértést, vagy túlzottnak tartod a büntetést:

  • Ha anélkül döntött a hatóság, hogy téged nem hallgatott meg, 8 napon belül kérheted a meghallgatást.
  • A meghallgatás alapján hozott döntés ellen a közléstől számított 8 napon belül kifogást tehetsz. Ebbe bele kell írni a kifogás okát, valamint ha szeretnéd, hogy legyen tárgyalás, akkor azt is. Ha a kifogás alapján a hatóság maga megváltoztatja a döntését, de ezzel sem értesz egyet, 8 napon belül ismét kifogást tehetsz. Ez az újabb kifogás csak a megváltoztatott részre vonatkozhat. Ha a hatóság maga nem változtatja meg a döntését, akkor a bíróság fogja elbírálni a kifogást.
  • Ha a szabálysértés miatt bíróság járt el, és nem tartott tárgyalást, akkor 8 napon belül tárgyalás megtartását kérheted. A tárgyalás alapján hozott döntés ellen 8 napon belül fellebbezéssel élhetsz.

 

Címkék:
bírság, börtön, bíróság,