Interneten adod el megunt cuccaidat? Így kell adóznod

Pénzcentrum2014. február 10. 10:32

A Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának jogszerűségét az ingóértékesítések ellenőrzése területén. A szabálytalanul adózó üzletszerűen értékesítők számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel 2014. május 1-jéig javíthatják a hibát - tájékoztatta az adóhatóság a Pénzcentrum.hu-t.

A NAV szerint a jogegységi döntés értelmében a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése üzletszerű, amely után az adózónak akkor is - az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint - kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha nem jelentkezett be az áfakörbe, és így áfalevonási joga nem nyílt meg. "Márpedig az áfafizetési kötelezettség a rendszeresen végzett gazdasági tevékenység után akkor is fennáll, ha az adózó jogkövető módon bejelentkezett, és akkor is, ha jogsértően ezt nem tette meg."

A Kúria döntése azt is leszögezi, hogy az alapvető jogállami elvekkel ellentétes lenne, ha a törvényes előírásokat figyelmen kívül hagyó jogalany az előírt bejelentkezés elmulasztásával a jogkövető adózóknál kedvezőbb helyzetbe kerülne.

Azok számára, akik vétettek a szabályok ellen, a NAV önellenőrzést javasol. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos adóellenőrzéskor megállapított adóhiány jogkövetkezményei jelenthetnek. Az internetes értékesítéseket egyébként évekre visszamenőleg figyelemmel kísérik a NAV munkatársai. A szabálytalanul adózó üzletszerűen értékesítők számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel 2014. május 1-jéig javíthatják a hibát.

Címkék:
adozas, internetes értékesítés, vatera,