A neten rendelsz ajándékot? Ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum2013. november 26. 05:36

Mutatjuk, mire figyelj, ha külföldi webshopból rendelsz A prognózisok szerint az idei karácsonyi szezonra is sokan rendelik ajándékaikat az internetről, és valószínűleg egyre többen külföldi székhelyű webshopokból választanak. Nekik fontos tudniuk, hogy pontosan milyen adózási-és vámszabályoknak kell megfelelniük. A Pénzcentrum.hu most mutatja a legfontosabb tudnivalókat.

Ha egy másik uniós tagállamból rendelünk csomagot, akkor az vámszempontból belföldi forgalomnak tekintendő, tehát vámot és adót nem kell utána fizetni.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint Vám- és adómentes az EU-n kívüli csomag, ha annak értéke:

- magánszemély-magányszemély viszonylatban történő küldés esetén a 45 eurót (13 400 forint),

- cég-magánszemély (tehát webshop) esetében a 22 eurót (6 500 forint)

nem haladja meg.

Ha ezek az összegek nem teljesülnek a vám és/vagy adófizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul:

Magánszemély-magánszemély közötti vásárlásnál

0-45 euró között

vám- és adómentes

45,1 -150 euró között

vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1-700 euró között

2,5% vám + 27% ÁFA

700euró és e felett

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Webshop esetében

0-22 euró között

vám- és adómentes

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

22,1 -150 euró között

vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1- euró feletti

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Amennyiben a csomagot vámkezeltetni szükséges, azt a Magyar Posta végzi a címzett nevében. Emiatt célszerű a csomagon feltüntetni az alábbi adatokat:

A vámkezeléshez igazolni kell a küldemény értékét. Ha a posta nem talál a küldemény burkolatához erősített, annak értékét - a NAV számára hitelesen - igazoló dokumentumot, akkor felveszi a kapcsolatot a küldemény címzettjével. A minél gyorsabb ügyintézésérdekében azt javasolják, hogy a címzett a küldő fél részére adja meg telefonos, vagy email-es elérhetőségét (így a vámkezelésnél közreműködő posta gyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot a címzettel).


A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi dokumentumok bemutatása/elküldése:

Számla árumegnevezéssel
Banki átutalásról igazolás, kivonat (internetes fizetés esetén, ún. rendelt áruk esetében)
Ajándék esetén írásos értéknyilatkozat (nem formanyomtatvány, a feladó által írt és aláírt nyilatkozat)
egyedi engedélyek, igazolások: pl. gyógyszer behozatala esetén orvosi igazolás

Ha ezek az információk rendelkezésre állnak, a vámkezelést a Magyar Posta kezdeményezni tudja, így elvileg rövid időn belül kézbesíthetik. Amennyiben a vámkezelés szempontjából további adatok, engedélyek,igazolások, stb. szükségesek, azokat a posta bekéri a címzettől,tehát ilyenkor a vámkezelés is hosszabb időt vesz igénybe.

Nem érdemes trükközni az alacsonyabb árral

Fontos tudni, hogy a posta önállóan nem bontja ki a csomagokat, azt az áruvizsgálat során kizárólag a NAV pénzügyőrei végzik kockázatelemzés és/vagy röntgenvizsgálat,vámérték vizsgálat, stb. alapján. A NAV tájékoztatása szerint megszaporodtak azok az esetek, amikor a csomagokon a valós árnál sokkal alacsonyabb értéket tüntetnek fel, illetve a csomagokban nem az az áru található, amit tartalomként feltüntettek.

A műkincsekre külön figyelnek
A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályozza minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt a kulturális örökségvédelmi hatóság engedélye nélkül kísérelnek meg postán továbbítani.


A NAV kiemelten kezeli az engedély nélküli termékek (gyógyszerek, védett növények, állatok, illetve az ezekből készült termékek, műkincsek) kereskedelmének, valamint a hamis termékek(pl. autodiagnosztikai szoftverek), a dohánygyártmányok illegális forgalmának és a kábítószer-kereskedelem megakadályozását. Emiatt egyre több csomagot vizsgálnak meg a pénzügyőrök röntgennel.

Az illegális dohánykereskedelem megakadályozása érdekében a kockázatosnak minősített csomagok közül mind az import, mind az export célúakat ellenőrzik a NAV pénzügyőrei. Amennyiben bármilyen csomaggal összefüggésben gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésre, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Haladóknak: a NAV néhány konkrét példával segíti az eligazodást a vámszabályok között

Címkék:
adozas, webshop, internetes kereskedelem, csomag küldés,