Január 1-től ennyi pénz jár a túlóráért a pedagógusoknak

Magyar Nemzet2013. november 25. 09:04

Pluszpénz illeti meg a pedagógusokat, ha a kötött munkaidőn, vagyis heti 32 órán felül benn kell maradniuk a munkahelyükön - írja a Magyar Nemzet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Pedagógusok Szakszervezete által pénteken megkötött, s a lap birtokába került ágazati kollektív szerződésre hivatkozva.

A január 1-jén hatályba lépő megállapodás a lap hétfői cikke szerint egyértelműsíti a helyettesítésért és egyéb túlmunkáért járó díjazási rendszert. E szerint nemcsak a 32 órán felüli munkavégzést honorálják, de akkor is jár a plusz óradíj, ha a pedagógust heti 26 megtartott tanórán felül az eseti helyettesítés mértékét is meghaladóan kötelezik túlmunkára.

Ilyenkor az óradíj a pedagógus pótlék nélküli illetményének 138,5 része, ami átlagosan ezer és kétezer forint közötti összeg: egy kezdő főiskolai végzettségű pedagógusnál 1116, egy nyugdíj előtt álló egyetemi diplomás pedagógus esetében 2324 forint.

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy a pedagógusoknak nem kell a teljes munkaidejüket az iskolában tölteniük. A megállapodás szerint ugyanis az intézményvezetők eltekinthetnek a feladatok házon belüli ellátásától, ha olyan munkáról van szó, amely jellegénél fogva külső helyszínhez kapcsolódik, vagy külső helyszínen rendelkezésre álló feltételeket igényel.

A szerződés rögzíti továbbá, hogy a pedagógusoknak meg kell téríteni a tanórák, foglalkozások előkészítéséhez és a szülőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges kiadásokat, illetve a munkaköri feladatok ellátását szolgáló utazások költségét is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
karrier, pedagógus, túlóra,