Adóforintokból kaszálhatott tízmilliókat a magyar énekes

Pénzcentrum2013. június 2. 11:00

Nem lehet tudni mennyit tett zsebre Kovács Ákos (azaz Ákos) a közmédiának írt szerzeményeiért. A piacon járatos szakember szerint egy-egy műsor előtt elhangzó dallam 10-120 ezer forintba kerül a piacon - írja a Blikk. A MTVA szokásához híven semmilyen információt nem ad, már a bíróságon van az a közérdekű adatigénylés, amit még az Átlátszó.hu nyújtott be a MTVA-nak.

Nem lehet tudni, hogy szemtelenül nagy gázsiról van-e szó az összesen 320 rádiós szignál kapcsán vagy csak rutinból hallgat a vagyonkezelő. A Blikk által megkérdezett szakértő szerint 3 millió forinttól akár 38 millió forintig terjedhet a kifizetett összeg, amit szerinte nem túl nagy munkával markolt fel az énekes, zeneszerző.

Ugyanis a szakember szakmai szempontból is véleményezte a rádiós szignálokat. "Nagy munka nem lehetett, mert ugyanúgy szólnak. Egyszer kellett kitalálni a hangzásvilágot, a stílust, onnantól kezdve készíthetett belőle akár több százat is. Régen a zenéből egyből rá lehetett ismerni, hogy milyen műsor következik, kinek szól és melyik idősávban. A szóban forgó szignálok azonban nem igazodnak a műsorok jellegéhez"

Nem munkáért ugyan, de kapott már idén pénzt Ákos az államtól, amikor 2012-ben Kossuth díjjal tüntették ki. Épp ennek az állami kitüntetésnek a növelését kezdeményezte törvénymódosítási javaslatában Lázár János fideszes képviselő. A kitüntettetek ennek elfogadása esetén több mint 10 millió forinttal gazdagodhatnak, ami csaknem kétmillió forinttal több mint amennyit még 2012-ben kaphattak a kitüntetettek. A pénzösszeg növelése maga után vonja egyéb más művészeti díjak emelkedését is. A díjak után nem kell adót fizetni.

Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, 2012-ben 144 ezer forint volt a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaság egészében - közölte a múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal. Ez éves szinten 1 millió 728 ezer forint.

KATTINTS! Megdöbbentő! Öt éve nem volt ekkora reálbércsökkenés

A törvényjavaslatot megelőző szabályok szerint ennek az ötszöröse, 8 millió 650 ezer forint lenne (tekintettel az ötvenezer forintra történő kerekítésre). A Miniszterelnökséget vezető államtitkár indítványának elfogadása esetén viszont csaknem kétmillió forinttal 10 millió 350 ezer forintra emelkedik a Kossuth-, illetve Széchenyi-díj összege. Ennek megfelelően 20 millió 700 ezer forint a nagydíjjal járó jutalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

 

Címkék:
közpénz, mtva, kossuth díj összege,