Itt a kormány legújabb ígérete: nincs több sarc 2013-ban

Pénzcentrum2013. április 16. 11:34

Nincs szükség kiegészítő intézkedésekre ahhoz, hogy teljesüljenek a kormány által várt gazdasági mutatók - szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb konvergencia programot ismertető sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, nem valószínű, hogy megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték mértékét, illetve annak 6 ezer forintos felső plafonját. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

Egyeztetést kezdeményez a kormány a Bankszövetséggel arról, mi lehet az oka annak, hogy jelentősen, az év egészében nagyjából 80 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől a tranzakciós illetékből várható bevételek. Az látható, hogy a piaci szereplők rendkívül gyorsan reagáltak az új közteher bevezetésére, egyebek között a számlák összevonásával, illetve az átutalások tömbösítésével, amellyel a maximálisan fizetendő havi 6 ezer forintos maximum illetékfizetési kötelezettségen belül próbálnak maradni. Újságírói kérdésre válaszolva azonban a miniszter közölte: nem tartja valószínűnek, hogy megemelnék a tranzakciókra vonatkozó illeték (átutalás esetén 2, készpénzfelvételnél 3 ezrelék) mértékét, illetve a közteher havi 6 ezer forintos maximumösszegét.

A kieső összeget a költségvetésben elkülönített 400 milliárd forintos tartalékból finanszírozza a kormány. Nem ez azonban az egyetlen kockázat a költségvetésben. A tavaly ősszel az idei évre tervezett 5,2 százalék helyett most mindössze 3,1 százalékos inflációval számol az idei évre a kormány. A Portfolio.hu számítása szerint emiatt 160 milliárd forinttal csökken a költségvetés bevétele. Ennek oka, hogy az alacsonyabb árak miatt kevesebb fogyasztási típusú adó, egyebek között áfa, illetve jövedéki adó folyik be a költségvetésbe. Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió nem engedélyezte, hogy Magyarország a sertés-, illetve takarmányágazatban is bevezesse a fordított áfafizetést (amikor a vevő vallja be, és fizeti meg a fogalmi adót), emiatt 10 milliárd forint hiányzik a büdzséből.

A költségvetési egyenleg szempontjából kedvező, hogy a vártnál kevesebben választották a kisvállalatok közterheinek csökkentését szolgáló újfajta átalányadózási lehetőségeket, a kisadózók tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva). Kevesebb kiadással számol a kormány a múlt évi drasztikus minimálbér-emelés hatását ellensúlyozó bérkompenzáció miatt, a korhatár alatti ellátásokban, illetve a lakástámogatások terén is. Jól látható, hogy jelentősen javult az önkormányzatok gazdálkodása - ecsetelte a kedvező tendenciákat a miniszter.

A kormány továbbra is arra számít, hogy 2013-ban növekedni fog a gazdaság, a korábbi előrejelzésnél azonban pesszimistább: az ősszel várt 0,9 százalék helyett már csak 0,7 százalékos növekedésben bízik. A jelentős belvízkárok ellenére számít arra, hogy a mezőgazdaság a tavalyi aszályos év után legalább egy átlagos teljesítményt produkál, ami önmagában 0,4 százalékos növekedést jelent. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összefoglalva: a kormány várakozásai szerint idén beindul a növekedés, a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek a kieső bevételek pótlására, így nincs szükség kiegészítő intézkedésekre - szögezte le Varga Mihály.

Címkék:
konvergencia program,