Újraindul az Első munkahely garancia program

MTI2013. február 26. 14:14

Újra elindul a pályakezdőket támogató Első munkahely garancia program március 1-jén, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra.

A munkaadó legfeljebb hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatási idő felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. A továbbfoglalkoztatásra a munkahelyvédelmi akcióterv szerinti támogatás jár.

A munkabér legfeljebb a minimálbér másfélszerese lehet - ismertette a részleteket az államtitkár.

Czomba Sándor a tavaly szeptemberben indult korábbi programról elmondta, hogy a cél akkor 3 milliárd forint támogatással 3600 szakképzetlen fiatal négyhavi munkához juttatása volt. Az eredmény ehhez képest 3,6 milliárd forintos támogatással 7200 munkahely lett. A támogatottak közül 3900-an még az idén januárban is dolgoztak, pedig abban a pályázatban nem szerepelt a továbbfoglalkoztatás kötelezettsége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve kiemelte, hogy a pályakezdők száma Magyarországon 72 ezer, a munkanélküliség a körükben 28,4 százalékos, szemben az uniós átlag 30 százalékkal. Az alap- és középfokú végzettségű pályakezdők között több a munkanélküli az uniós átlagnál, míg a felsőfokú képzettségűeknél jobb a magyar adat.

Az államtitkár cáfolta a kedd reggeli sajtóban a KSH munkanélküliségi adataival kapcsolatos állításokat. Tájékoztatása szerint nem igaz, hogy a munkaadók részmunkaidőbe vitték az alkalmazottaikat, illetve hogy a foglalkoztatás növekedését a közfoglalkoztatottak adták.

Címkék:
karrier, munkahely,