Jöhet a 12 százalékos élelmiszer áfa?

Pénzcentrum2013. február 13. 08:32

Vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését, de döntés még nincs egyik termék esetében sem - írja az Inforadio. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet egy friss tanulmánya szerint indokolt lenne a jelenlegi rendszer és áfamérték felülvizsgálata.

Terméktanácsok és más szakmai szervezetek már szorgalmazzák egy ideje az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, erre vonatkozóan a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve nyújtottak be javaslatokat.

Korábban a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a húspiac irracionális működésének hátterében az áfa magas mértéke áll, igen magas a fekete gazdaság aránya a magyar húspiacon, azok, akik betartják a szabályokat rendszeresen hátrányba kerülnek, sőt több esetben csődbe mennek - tette hozzá Éder Tamás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az áfa csökkentésével kapcsolatban azt közölte: az esetleges csökkentés hatásai rendkívül összetettek, mind az élelmiszeripari ágazatot, a fogyasztókat és a költségvetést is befolyásolja, ezért részletes vizsgálatot folytatnak, hogy a csökkentés társadalmi és költségvetési hatásait meghatározzák, és csak ezután születhet döntés.

A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerek esetében egy kedvezményes, 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelent a jelenlegi 27-tel szemben, mivel javulhat az élelmiszer-gazdaság versenyhelyzete, csökkenhet az importnyomás és az áfacsalások mértéke, emellett csökkenti a fogyasztói árakat, ami az inflációra kedvező hatással lehet, és mind a fogyasztást, mind a foglalkoztatást érdemben javíthatja.

Címkék: