Így úszhatják meg a cégek a tömeges megbetegedést

Pénzcentrum2013. február 5. 14:35

Az idén is adómentesen biztosíthatják a különféle védőoltásokat dolgozóiknak a munkáltatók - hívja fel a figyelmet az RSM-DTM. A 2010 januárjától hatályos törvényi rendelkezés szerint nem csupán a vakcina, hanem a védőoltás beadásáért felszámított ellenérték is adómentes.

Már ideért az aktuális influenzajárvány, a megfelelő prevencióval azonban mind a munkavállaló, mind a munkáltató jól jár. Érdemes kihasználniuk a cégeknek azt a lehetőséget, hogy adómentes béren kívüli juttatásként biztosíthatják a védőoltásokat dolgozóik részére.

A vakcina beszerzéséhez kapcsolódó általános forgalmi adót a társaságnak be kell fizetnie - teljes adómentességet így nem élvezhet -, az oltási szolgáltatást ugyanakkor adómentes körbe sorolja az áfatörvény. Személyijövedelem-adót és járulékot viszont nem kell fizetni. Korábban mindezek a terhek jelentős többletköltséget jelentettek. Jelenleg a védőoltás beszerzése és beadása munkavállalónként nagyságrendileg 2-5 ezer forintig terjedő összeg, annak függvényében, hogy milyen típusú védőoltás kerül beadásra és milyen orvosi költséggel.

Az RSM-DTM tapasztalatai szerint már nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem egyre több kis- és középvállalat is biztosítja akár a vállalat székhelyén munkaidőben a védőoltás beadását s mindez a két éve hatályos új szabályozás miatt már adómentes természetbeni juttatásként számolható el.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklete csak azt rögzíti, hogy adómentes a kifizető által biztosított védőltás. Az adómentesség nemcsak az influenza, hanem egyéb más betegségek, mint például a kullancs vagy a hepatitis elleni oltásokra is vonatkozik. Adómentes a védőoltás abban az esetben is, ha nincs jogviszony a juttató és a magánszemély között.

Címkék: