Fontos változás a fogyatékkal élők foglalkoztatásánál

Pénzcentrum2013. január 31. 18:21

Idén 30 ezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását biztosítja az állam, az erre fordítható 35 milliárd forintból pályázat keretében részesülhetnek a foglalkoztatók.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Géberjénben csütörtökönelmondta: a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatási rendszerének átalakítása tavaly fejeződött be, a pályázati rendszer átszervezése révén ezentúl a munkaadók könnyebben és egyszerűbben tudnak foglalkoztatni fogyatékkal élő munkavállalókat.

A támogatási összeg egy részére a nagyobb cégek pályázhatnak, a kisebb vállalkozások pedig rehabilitációs kártya kiváltásával juthatnak hozzá a támogatásokhoz és a kedvezményekhez. A kártya egyik előnye, hogy az ezzel rendelkező cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót.

A kártyát már több mint négyezer cég és nyolcezer munkavállaló vette igénybe. A megváltozott pályázati rendszer révén idén összesen harmincezer fogyatékkal élő ember foglalkoztatása biztosított több mint 300 vállalkozásnál. Az erre fordítható támogatás nagysága 35 milliárd forint, amelyet a költségvetésből finanszíroznak.

Címkék: