Márciusban jönnek a részletek a minimálbér-emelés támogatásáról

Pénzcentrum2013. január 29. 10:32

Várhatóan márciusban készül el az a kormányrendelet, amely rögzíti a 2013. évi minimálbér-emelés végrehajtásához igénybe vehető támogatásra vonatkozó szabályokat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumában részt vevő felek 2012 decemberében megállapodtak a 2013. évi kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a kötelező bérminimum összegében. E megállapodás szerint az idei évben a minimálbér 5,4 százalékkal, 98 000 forintra, míg a kötelező bérminimum 5,6 százalékkal, 114 000 forintra emelkedett.

Azokban az ágazatokban, amelyekben jellemzően magas a minimálbéren, illetve a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya - és ezáltal különösen érzékenyek ezek emelésére - az állam az első félévben költségvetési támogatást biztosít a bérköltség-növekedés ellentételezésére. A december közepén kötött megállapodás értelmében tizenegy ágazatban, összességében több mint 10 milliárd forintos hozzájárulást kapnak a munkáltatók a kötelező minimálbér-emelés végrehajtásához.

Kedvezményezett ágazatok:

- Textilgyártás
- Ruházati termékgyártás
- Bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás
- Fafeldolgozás
- Bútorgyártás
- Épületek építése
- Speciális szaképítés
- Kiskereskedelem
- Szálláshely-szolgáltatás
- Vendéglátás
- Élelmiszergyártás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szükséges törvénymódosítást követően várhatóan március folyamán jelenik meg az a kormányrendelet, amely alapján a vállalkozások benyújthatják támogatási kérelmeiket a munkaügyi központokhoz a munkavállalókat érintő minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés 2013. első félévi költségeinek megtérítésére - közölte az NGM.

OLVASD EL cikkünket arról, mennyit ér a minimálbér az elmúlt években végrehajtott óriási mértékű emelés után:
Neked mennyit ér a pénzed? Így számolj a minimálbérrel!

Címkék: