A Te béred is csak ennyit ér? Az adókedvezmény sem számít

Pénzcentrum2013. január 20. 20:05

2012 novemberében 238 283 forint volt az átlagos bruttó kereset a nemzetgazdaságban, ami 5,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor ez nettó értelemben csak 3,2 százalékkal magasabb keresetet jelent, ami a novemberi 5,2 százalékos infláció mellett majdnem 2 százalékos nettó reálbér-csökkenést eredményezett - derül ki a KSH frissen közzétett adataiból. A versenyszférában a legalább öt főt foglalkoztatóknál 46 ezer fővel kevesebb embert alkalmaztak, mint egy évvel korábban.

Nemzetgazdasági szinten 5,4 százalékkal, ebből a versenyszférában 6,2 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A rendszeres keresetek 7,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor mindez még a versenyszférában is nettó reálbér-csökkenést jelent. Ez főként a 2012-es adóváltozásokhoz köthető, vagyis teljesen megszűnt az adójóváírás, miközben a félszuperbruttó még érvényben volt. A versenyszférában a nettó bérek így a bruttó bérektől jóval elmaradó mértékben, 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Bár novemberben már szelídült az infláció, és 5,2 százalék volt, ez a reálbérek 1,3 százalékos csökkenését hozta novemberben a versenyszférában is.

Bár a költségvetési szférában idén novemberben először emelkedtek a nettó keresetek (ebbe beleszámítanak a közfoglalkoztatottak is), a teljes nemzetgazdaságban a nettó reálbérek így is 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Ami egyébként jóval kedvezőbb ahhoz képest, hogy az elmúlt hónapokban 4,5 százalék körüli volt a reálbérek csökkenése. Éves átlagban még így is 3,5 százalékos reálbér-csökkenésről beszélhetünk.

A 2012-es reálbér-indexben a családi adókedvezmények hatása már nem számít, mert a kedvezmény már 2011-ben is élt. Így az egy és többgyermekes családokat is érintette a reálbérek csökkenése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lássuk a létszámadatokat!

A keresetekhez tartozó létszámadatok továbbra is a létszám apadását mutatják. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 1 millió 814 ezer főt alkalmaztak, ami 46 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, és az előző havihoz képest is néhány ezer fős csökkenést jelent. Szezonális kiigazítás után ugyanez a kép rajzolódik ki.

A költségvetési szféra 21 ezer fős létszámbővülése némileg ellensúlyozta ezt. A költségvetési szféra ugyanakkor kizárólag a közfoglalkoztatás miatt bővült, a közfoglalkoztatottak nélkül a közszféra létszáma 17 ezer fővel apadt.

A közfoglalkoztatottak száma novemberben már kisebb volt az előző hónapokhoz képest, 103 ezer fő, ez azonban 28,6 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, de csak 12,6 ezer fővel magasabb a 2010 novemberinél.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások átlagos bruttó bére 73 243 forint volt novemberben, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Címkék:
szuperbruttó,