Kaszáltak a szupergazdagok 2012-ben: ki nyerte a legtöbbet?

Pénzcentrum2013. január 6. 07:41

Tovább gazdagodtak a szupergazdagok 2012-ben - így összegezhetjük a Forbes magazin szerint a tavalyi évet. A világ száz leggazdagabb emberének vagyona 241 milliárd dollárral (53 ezer milliárd forint) nőtt tavaly.

Kimondottan sikeres évet zárt a világ száz leggazdagabb embere - derül ki abból a listából, amit a Bloomberg közölt a napokban, a szupergazdagok vagyonát folyamatosan követő Forbes magazin adatai alapján. A TOP 100-ból mindössze 16 milliárdosnak csökkent a vagyona az elmúlt évben.


A világ leggazdagabb emberének továbbra is a mexikói telekommunikációs mogul, Carlos Slim számít. A 74 éves üzletember vagyona 13,4 milliárd dollárral nőtt, így jelenleg 76,4 milliárd dollárra becsülhető.


A második helyen található az amerikai Bill Gates, a Microsoft alapítója, akinek vagyon 7 milliárd dollárral gyarapodott az elmúlt évben. A világ legismertebb informatikai gurujának vagyonát 62,7 milliárd dollárra taksálják, a tavalyi évben 7 milliárddal lett gazdagabb.


Harmadik helyen szerepel Európa leggazdagabbja: a spanyol Amancio Ortega, a világ legnnagyobb ruházati cégcsoportja, az Inditex (Zara, Bershka, Pull&Bear) tulajdonosa. Vagyona a Forbes szerint 22,2 milliárd dollárral nőtt tavaly, így mára eléri az 57 milliárd dollárt.


A negyedik helyre csúszott Warren Buffett. A 82 éves amerikai részvénybefektető és üzletember vagyona 5 milliárd dollárral nőtt, így jelenleg közel 48 milliárd dollárra taksálják. Buffett azért maradhatott le a dobogóról, mert a hírek szerint kimondottan sokat adakozott az elmúlt hónapokban: úgy tudni, 3 milliárd dollárt adományozott különféle - leginkább családtagjai által vezetett- alapítványoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Ötödik helyen szintén egy európai szupergazdag, Ingvar Kamprad, az IKEA legendás alapítója található. Kamprad 6 milliárd dollárral lett gazdagabb 2012-ben, így vagyona megközelíti a 43 milliárdot.

A nagy vesztesek közül kiemelkedik Mark Zuckerberg. A Facebook alapítója 5,2 milliárd dolláros buktával zárta az elmúlt évet. A 28 éves Zuckerbergnek 12,3 milliárd dollárra apadt a vagyona, igaz, ő is jelentős összegeket adományozott 2012-ben.

Címkék: