Itt a bejelentés: minimum 55 ezer finanszírozott hely az egyetemeken

hvg.hu2012. december 19. 12:30

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, közölve: a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

A kormány mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt és időben elvégzi tanulmányait, illetve Magyarországon akar elhelyezkedni, kifizeti a tandíjat - közölte a kormányszóviő. A bejutás egyetlen feltétele a pontszám elérése, ezt karácsonyig meghatározza az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - tudósított a hvg.hu. A kormány szerint a felsőoktatásban állami finanszírozással részt vevő diákok száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél.

Részösztöndíj nem lesz, minden részletszabályt az Emmi dolgoz ki karácsonyig. Így azt is, hogy mely szakokat támogatja az állam, milyenek lesznek a hallgatói szerződések, amelyben vállalják a diákok a magyarországi munkavégzést.

A szóvivő elmondta azt is, hogy legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra - ebben azonban benne vannak a fejlesztések és a ppp-konstrukciók kiváltására szánt összegek is.

A kormány álláspontja az, hogy mind a diplomák minőségét javítani kell, mind azok számát emelni kell, akik sikeresen elvégzik az egyetemet. Magyarország közpénzből nem jóléti államok orvosait, és egyéb értelmiségeit akarja kitaníttatni - idézte Giró-Szászt a hvg.hu.

Címkék: