Ennyi lehet a minimálbér 2013-ban

Pénzcentrum2012. december 7. 15:32

A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy legalább a 2013. évi költségvetés tervezésekor várt 5,2 százalékos infláció mértékével emelkedjen jövőre a minimálbér. Az egyeztetések tapasztalatai szerint a kormányoldal is hajlik erre. Eszerint jövőre 98 ezer forint lenne a minimálbér, és 113-114 ezer forint a garantált bérminimum. A munkáltatók azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben legfeljebb 2,5 százalékos növekedést tudnak tolerálni - nyilatkozta a Gazdaság TV-nek Rolek Ferenc, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

A magyarországi vállalkozások közül sokan a túlélésért küzdenek az elhúzódó válság miatt nagyon nehéz helyzetben vannak. Már az idei drasztikus minimálbér-emelés jövő évre áthúzódó hatását is nehezen viselik, pláne újabb költségnövekedést nem nagyon engedhetnek meg maguknak.

Természetesen a munkáltatók is látják a realitásokat, hogy az évi 5-6 százalékos infláció mellett a nagyon keveset kereső embereknek nagyon nehéz megélniük. Éppen ezért úgy gondolják, hogy - noha a gazdasági helyzet ezt nem indokolja - ki mértékű emelést el tudnak fogadni a munkáltatók, az infláció mértékének megfelelő emelést viszont túlzottnak tartják. Szükséges kompromisszumként a minimálbér 2,5 százalékos növelését tartják elfogadhatónak. A kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor 5,2 százalékos inflációval számolt, az persze más kérdés, hogy ténylegesen milyen mértékben növekednek majd a fogyasztói árak - jegyezte meg Rolek Ferenc.

Hozzátette: egy céget nem az fog bedönteni, hogy egy-egy alkalmazottjának kétezer forinttal többet ad vagy kevesebbet, bár nyilván, amikor nincs miből kifizetni, akkor pár ezer forinttal többet sem tud kiszorítani. Az a mérvadó, hogy lesz-e gazdasági fellendülés vagy további GDP-visszaesésre kell-e számítani. A kereslet visszaesése, illetve a vállalat árbevételének csökkenése dönti be a cégeket, a minimálbér-emelés miatti nehézség már csak következmény - magyarázta Rolek Ferenc.

A Pénzcentrum.hu információi szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz megállapodás a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között, és a kormány él a munka törvénykönyvében saját magának adott felhatalmazással, miszerint - egyeztetés ide vagy oda - saját hatáskörben rendeletben állapítja meg rendeletben a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A törvény szerint lehetőség lenne arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbér vonatkozzon. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

A munkáltatók is azt javasolták a korábbi tárgyalásokon, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezessenek be. A kormány képviselői azonban egyelőre csak megfigyelőként vettek részt az eddigi tárgyalásokon, hivatalosan nem nyilatkoztak az elképzeléseikről. Rolek Ferenc szavai szerint a tapasztalatok szerint a kormányoldal is hajlik az infláció mértékének megfelelő minimálbér-emelésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad jövőre a fizetésedből:

KATTINTS! Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

Címkék: