Kitörhet a magyar diáklázadás!

Pénzcentrum2012. december 6. 11:37

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Már szerdán megjelentek a hírek arról, hogy az Emberi Erőforrás Minisztérium azt javasolja, jövőre 10 480-an kezdhessék meg a tanulmányaikat teljes ösztöndíjas, részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben pedig 46 330-an pedig vehetnének részt. Mesterképzésben 16 ezren, doktori képzésben pedig 1300-an tanulhatnának.

Az államilag finanszírozott alapképzésben a tavalyi évben 50 ezer volt a keretszám, az első tervek szerint ez 30 ezerre csökkent volna, majd váratlanul ennél sokkal drasztikusabb csökkentésről döntött a kormány.

A csökkentés célja, hogy nagyobb felelősségük legyen a hallgatóknak az egyetem elvégzése iránt - közölte sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A kritikákkal szemben a kormány azt gondolja, hogy nem az a kérdés, mennyi legyen az egyetemre belépők száma, hanem, hogy hányan lépnek ki belőle. A kormány szerint a korábbi rendszer semennyire nem ösztönzött. A bekerülők 46-47 százaléka lemorzsolódott az egyetemista, főiskolás évei alatt.

A HÖOK népszavazást kezdeményez a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök. Hozzátette: további lépéseket is terveznek. Az intézmények képviselőivel pénteken egyeztetnek, de jövő hétre már várhatóak megmozdulások. Nagy Dávid a lehetséges lépések között említette nagyobb demonstrációk tartását, és a kisebb egyetemfoglalásokat is. A HÖOK követeli a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát.

Címkék:
röghöz kötés,