Kiderült: ennyivel keresnek többet a csehek, szlovákok

Pénzcentrum2012. november 4. 17:04

Az vélhetően senkinek sem okoz meglepetést, hogy Ausztriában az átlagkereset jóval magasabb, mint Magyarországon - az azonban már annál inkább megdöbbentő, hogy a régiós összehasonlításban a szlovákok és a csehek is jóval előttünk járnak.

Az vélhetően senkinek sem okoz meglepetést, hogy Ausztriában az átlagkereset jóval magasabb, mint Magyarországon - az azonban már annál inkább megdöbbentő, hogy a régiós összehasonlításban a szlovákok és a csehek is jóval előttünk járnak - derül ki a Fizetesek.hu felméréséből. Míg az elmúlt egy évben Magyarországon a havi bruttó átlagfizetés 221 400 forint volt, addig a szlovák dolgozók ennél 19 százalékkal, a csehek pedig 34 százalékkal vihettek többet haza.


Csehországban ráadásul az összes iparágban magasabbak a bérek: a legnagyobb különbség az önkormányzatok területén mutatkozik, ahol átlagosan 35 százalékkal keresnek többet a dolgozók. Az egészségügyben 34 százalékkal, míg az oktatási intézményeknél 31 százalékkal magasabbak a bérek. Szlovákiával összehasonlítva a legnagyobb lemaradás a faipar (23%), a vendéglátóhelyek (21%) valamint az önkormányzatok (21%) területén mutatkozik, de az egészségügyi dolgozók is 20 százalékkal többre számíthatnak az északi szomszédnál.

A Fizetesek.hu eredményei alapján hazánkban a telekommunikáció (377 ezer forint), az információs technológiák (375 ezer forint), valamint a bankok és pénzintézetek (345 ezer forint) területén a legjobbak a keresetek. A telekommunikáció hazánkban átlagosan 6 százalékkal többet fizet, mint Szlovákiában, a bankügyben pedig 4 százalékkal jobbak a fizetési adatok. De Két százalékkal magasabb bérre számíthatnak a dolgozók nálunk a gyógyszeriparban, az élelmiszergyártásban valamint a mezőgadaságban is. Míg a legalacsonyabb átlagfizetés hazánkban a textilipar (154 ezer forint), a vendéglátóhelyeknél (147 ezer forint), valamint a szociális munka (133 ezer forint) területén mutatkozik.

 

Címkék: