Ennyi lehet a minimálbér 2013-ban

Pénzcentrum2012. július 9. 17:32

A munkáltatók a várható infláció mértékével megegyező, vagyis 4,2 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak. Ennek alapján 97 ezer forint lehet a minimálbér és 112-113 ezer forint a garantált bérminimum.

A kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a 2013. évi költségvetéshez kapcsolódó, 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi programot az adótörvényeket módosító javaslat keretében - jelentette be Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Vállalkozásfejlesztési Tanács mai ülését követő tájékoztatón. A csomag benyújtását követően megkezdődik a program részleteinek egyeztetése az érdekképviseletekkel, s az egyeztetések után ősszel, feltehetően szeptemberben fogadhatja el a módosított törvényeket a parlament - mondta Balog Ádám.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkahelyvédelmi program keretében egyeztetni kell a jövő évi minimálbérekről és bérminimumról, a bérkompenzációról, valamint a járulékcsökkentő csomagról. E három kérdés ugyanis szerves egységet képez. A munkaadók a jövő évi várható infláció mértékéig, 4,2 százalékig látják elfogadhatónak a bruttó minimálbér, illetve szakmunkás bérminimum emelését. Amennyiben ettől eltérő döntés születik, akkor a járulékcsökkentő csomag hatástalan maradhat - figyelmeztetett a főtitkár.

Hozzátette: a vállalkozói szövetségek alapvetően támogatják a kormány munkahelyvédelmi programját, mivel az a véleményük, hogy az jelentős élőmunka-tehercsökkentést eredményezhet. "A megbeszélésen abban állapodtunk meg, hogy a járulékcsökkentési programot több ütemben kívánja megvalósítani a kormány, azaz a következő években tovább mérséklődhetnek az élőmunka terhei" - fogalmazott a VOSZ főtitkára.

 

Címkék: