Munkaidőn kívül razziáznak az adóellenőrök

Pénzcentrum2012. július 2. 12:05

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012. július 2-án megkezdi nyári ellenőrzéssorozatát. Az országos akció során - a korábbi években is követett gyakorlatnak megfelelően - az adóellenőrök és pénzügyőrök egyebek mellett a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, a nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken egyaránt vizsgálódnak. Az ellenőrzéssorozat augusztus 31-ig tart.

Ez idő alatt az ellenőrök a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a forgalmazott árucikk eredetét, a jövedéki termék forgalmazását, valamint a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják kiemelten.

Csakúgy mint az elmúlt évben, az idén is ott lesznek a hatóság emberei például a Sziget Fesztiválon, a Hungaroringen, a Művészetek Völgyében, de akár kisebb vásárokon is felbukkanhatnak, akár munkaidő után is. Tavaly ugyanis ez utóbbiakon fordult elő nagyobb arányban mulasztás, míg a nagyobb rendezvényeken már "számítottak" az ellenőrzésre.

Tavaly nyáron csaknem 200 millió forint bírságot szabott ki az adóhatóság. A NAV országosan több mint 5600 vizsgálatot végzett és az esetek 27 százalékában tapasztalt jogsértést. A legtöbb visszaélés a számla és nyugtaadással, a jövedéki termékekkel kapcsolatban, továbbá a foglalkoztatás szabályszerűségével összefüggésben merült fel.

Az évről-évre ismétlődő ellenőrzéssorozat eredményeként némileg csökkent az árusok, kereskedők által elkövetett jogsértések száma. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal célja az idén sem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás segítése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: