Vigyázz a külföldi munkával: újabb trükkel csalnak ki 10 ezreket

Pénzcentrum2012. május 29. 15:02

Kecsegtető, kétkezi vagy szakipari munkát kínáló álláshirdetésekkel csalnak ki több tízezer forintot a külföldre, leginkább az angol és német nyelvterületre invitáló csalók a magyar munkavállalókból a Jobinfo.hu információi szerint.

Az állásportál keddi közleménye emlékeztet arra, hogy miközben egyre nyitottabbak a magyarok a külföldi munkavállalás iránt, egyre több csaló épít erre: míg régebben sokat lehetett találkozni a "külföldi szexmentes munkáért" több ezer eurós fizetést ígérő hirdetések áldozatairól szóló hírekkel, mostanában többnyire az egyszerű kétkezi vagy szakipari munkavállalásra jelentkezőkre specializálják magukat a tisztességtelen hirdetők.

A tájékoztatás szerint a hirdetésekben főként angol és német nyelvterületre keresnek munkavállalókat, majd a telefonos vagy személyes megbeszélésen 40-70 ezer forint körüli összeg befizetését kérik, hogy a kiutazást vagy a szállás előlegét rendezni tudják. Ezekről akár számlát is kiállítanak, ám amikor elérkezik az utazás ideje, a megbeszélt helyen nem áll busz, a kontaktszemély pedig többé nem érhető el. Az is előfordul, hogy az illető már kiutazik, s ott döbben rá, hogy cserbenhagyták.

A csalás kivédésére a Jobinfo.hu azt tanácsolja, hogy amennyiben a hirdetés túlságosan is jól hangzik, a munkavállaló legyen nagyon körültekintő. Próbálja leinformálni a hirdetést feladó céget, ne adja át úti okmányaikat - inkább fénymásolja le őket, s ne induljon útra legalább alap szintű nyelvtudás és készpénz nélkül.

Fontos tudni azt is, hogy a munkaközvetítőknek, legyen szó akár belföldi, akár külföldi állásajánlatról, mindig a munkáltató fizet. Amennyiben mégis kérik valakitől a járulékos költségek kifizetését, azt csak a helyszínen vagy kizárólag jegy ellenében tegye meg.

Címkék: