Telefonadó: 50 százalékkal emelkedhetnek a havi díjak

Pénzcentrum2012. május 21. 13:34

Ahogy tehetik az ügyfelekre terhelik a pénteken elfogadott telefonadót a szolgáltatók - véli a SciamuS. A telekommunikációs cég szakemberei szerint így rosszul járnak a családok, a kórházak és az ügyfélbarát ügyfélszolgálatok is.

Különösen nagy terhet jelent az új adó a szolgáltatóknak, hiszen 2012 második felében "dupla adó" sújtja őket - a válságadót még fizetniük kell és már fizetik a telefonadót is. A törvény értelmében a szolgáltatók rövid távon nem terhelhetik át az új adót az előfizetőkre, a meglévő szerződéseiket nem módosíthatják, de ez hosszú távon elkerülhetetlen.

A július 1-jétől hatályos törvény értelmében a csoporton belüli hívásokat, a kék és zöld számokat is terheli adó, ami 3 csoportot biztosan hátrányosan érint. Az adó hatására a szolgáltatók vagy megszűntetik a csoporton belüli, gyakran 0 forintos perdíjat vagy a látványos áremelést elkerülendő, a havi díjat emelik, a SciamuS számításai szerint körülbelül 50 százalékkal.

Azon intézmények, vállalatok, akik nem használnak vezetékes telefont, hanem csoporton belüli hívásokkal oldják meg a kommunikációt munkaidőben, szintén nem járnak jól. Pedig az esetek többségében ezt azért teszik, mert ez az egyetlen megoldás. A munkavégzés helye változik, gyakran hirtelen, illetve kiemelt jelentősége van annak, hogy minden esetben elérhetőek legyenek a munkatársak. Ebbe a csoportba tartozik jó néhány kórház, akiket kifejezetten hátrányosan érint majd a módosítás, kommunikációs költségeik lényegesen nőnek.

Hátrányosan érinti továbbá a dolgozói és családi csomagokat, vagyis a munkavállalókat és családjaikat, akik eddig ingyen beszélhettek egymással, a jövőben ezt lényegesen drágábban tehetik meg. A kék és zöld számok (vagyis a helyi tarifával, illetve az ingyen hívható számok) szintén adókötelesek, amely azon szolgáltatókat (bankokat, közmű szolgáltatókat) terheli, akik ügyfélbarát ügyfélszolgálatot üzemeltetnek.

A társaság jogértelmezése szerint a skype és más Internet alapú telefonhasználat nem lesz adóköteles, hiszen a törvény szerint telefonszolgáltatásnak minősül a belföldi vagy nemzetközi számozási tervben szereplő hívószám vagy hívószámok, és ez a skype-ról alapbeállítások esetén nem mondható el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adó a nemzetközi hívásokat természetesen terheli, nem terheli azonban a magyarok külföldi roaming díjait. A társaság szerint a telefonadó rendkívül káros az egész magyar gazdaságra.

 

Címkék: