Ezt mutatja a kalkulátor: tízezreket buknak a több műszakban dolgozók

Pénzcentrum2012. május 11. 13:32

Éves szinten akár 20 ezer forinttal is megrövidíti a július 1-jétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve a több műszakban dolgozókat - derül ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által végzett számításokból. A VDSZ a honlapján közzétett egy műszakpótlék-kalkulátort, amelynek segítségével mindenki kiszámolhatja, hogyan változik az új szabályok életbe lépése után a nettó keresete.

Műszakpótlék-kalkulátort üzemeltet honlapján a vegyipari szakszervezet (www.vdsz.hu), hogy ennek segítségével már most bárki, aki többműszakos munkarendben dolgozik, kiszámíthassa, mennyivel kevesebb pénzt visz haza júliustól, az új Munka törvénykönyve hatályba lépésétől - jelentette be az Országház elé szervezett megmozduláson Székely Tamás, a szakszervezet elnöke. Az előzetes felmérésekből kiderül, hogy százezreknek, évente több tízezer forinttal lesz kevesebb a "borítékban".

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban többször is megírta, az új Munka törvénykönyve változtat a korábbi pótlékrendszeren, s a jelenleginél jóval hátrányosabb helyzetbe hozza a folyamatos munkarendben dolgozókat: havonta ezrekkel csökken a délutáni, esti és az éjszakai munkáért számolt pótlék. A vegyipari szakszervezet elnöke a műszakpótlék kapcsán is kijelentette, ma Magyarországon súlyos megszorítások vannak, a nagyvállalkozók és oligarchák haszna egyre nő, míg a melósok fizetése csak csökken. Azok veszik el a több műszakban, délután és este dolgozó munkásoknak járó pótlékot, akik hetente alig három napot dolgoznak parlamenti munkahelyükön.

Székely felhívja az érintett dolgozók figyelmét, hogy számoljanak a VDSZ-szel! Kalkulálják ki, mennyivel lesz kevesebb a pótlékuk és szembesítsék a döntéshozókat a felelősséggel: írják meg saját parlamenti képviselőjüknek, hogy az ő segítségével évente hány tízezer forinttal rövidíti meg a kormány a dolgozókat Az elnök felajánlja a szakszervezet segítségét, a hozzájuk eljuttatott levelek alapján felkutatja a közvetlen felelősöket.

Székely kiemelte, ahol működik és erős a szakszervet, ott keményen tárgyalnak azért, hogy a munkáltató továbbra is kifizesse a munkáért járó megfelelő bért és pótlékot, vagyis azt az időt, amit a munkások a családjuktól távol töltenek, vegyszerek között, veszélyes gépek között, megterhelő és egészségkárosító munkát végezve. A VDSZ folyamatosan azért harcol, hogy a kollektív szerződések továbbra se az alamizsnát, hanem a munkáért járó fizetséget rögzítsék. Ahol pedig nincs szakszervezet, ott a VDSZ segít megszervezni az érdekvédelmet.

Címkék: