Katonai képzést is kaphatnak a középiskolás diákok

Népszava2012. április 16. 10:34

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) értelmében akár kötelezővé is válhat egyes középiskolákban a Katonai alapismeretek című tantárgy - írja a Népszava egy, a nemzeti erőforrás minisztérium által jegyzett és társadalmi egyeztetésre múlt pénteken elküldött kerettantervre hivatkozva.

A dokumentum szerint "az előterjesztés az új Nemzeti alaptantervhez kapcsolódik, annak nemzeti öntudatra, hazafias nevelésre vonatkozó részeivel van összhangban".

A Katonai alapismeretek azonban nem új tantárgy, 2005-ös bevezetése óta 22 oktatási intézményben, jellemzően honvédelmi és műszaki szakközépiskolákban tanítják választható tárgyként, 2012-től közép- és emelt szinten is érettségi vizsgát lehet tenni belőle. Minden középfokú oktatási intézmény szabadon dönthet arról, hogy a tárgyat beilleszti-e a helyi tantervébe, ami történhet szülői-tanulói kérésre (minimális igénylő létszám alapján, ez jellemzően 10 fő) vagy egy külső intézménnyel - például a Magyar Honvédséggel - történő megállapodás alapján.

A nemzeti erőforrás minisztérium által készített anyag szerint a tárgy célja, hogy a diákok "a honvédelem rendszerének ismeretében értsék meg, hogy mit jelent napjainkban az egyén szintjén a hazafiság és a hazaszeretet". A katonai alapismeretek oktatása azonban túlmutat a felsőfokú katonai tanulmányokra való felkészítésen. Ezt a feltevést erősíti az a rész is, miszerint az általános katonai ismeretek segítenek fejleszteni az "önfegyelmet és a kitartást", a tanulók pedig szert tehetnek "olyan általános katonai műveltségre, amely segíti őket eligazodni a napi történésekben".

Címkék: