Ismét fenyegethet az ingatlanadó réme?

Pénzcentrum2012. március 13. 17:36

Ingatlanadó bevezetéséből, a környezetvédelmi adók emeléséből, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből juthat plusz költségvetési bevételekhez Magyarország - ezt javasolja országjelentésében az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). Mindazonáltal a magyar kormánynak elsődlegesen az állami kiadások csökkentésére kellene fókuszálnia.

Tovább kellene csökkenteni az állami alkalmazottak számát, elsősorban a helyi szinteken. Emellett halaszthatatlan feladat a közösségi közlekedés átalakítása - áll az OECD jelentésében.

A szervezet adópolitikai ajánlásokat is megfogalmazott. A javaslatok szerint minél előbb ki kellene vezetni a válságadókat, vissza kellene állítani az adójóváírás rendszerét, és adómentességet kellene adni a legalacsonyabb jövedelműeknek. Az OECD szerint a gyermekek után járó adókedvezményeket a jövedelemhez kellene kötni. Versenyképességi szempontok miatt meg kellene fontolni a regionálisan differenciált minimálbér bevezetését is.

Ha a kormánynak pótlólagos adóbevételekre lenne szüksége, akkor a nemzetközi szervezet szakértői ingatlanadó bevezetését ajánlják, valamint a környezetvédelmi adók növelését, és az adóbeszedés hatékonyságának növelését. A szervezet szerint emellett fontolóra kellene venni a nyugdíjak megadóztatását is.

Andrew Dean, az OECD gazdasági osztályának igazgatója a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az OECD nem végrehajtó szerv, hanem tanácsokat ad a tagállamainak, így Magyarországnak is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: