Jó hír a gyermekes munkavállalóknak

Pénzcentrum2012. február 15. 14:33

Az idei évben már mindkét szülőnek jár a 16 évnél fiatalabb gyermekek után pótszabadság - erről rendelkezik az új Munka törvénykönyve. Elvált szülőknek is jár pótszabadság a gyermekek után. függetlenül attól, hogy a saját háztartásukban nevelik-e őket. Nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének, de az a szülő is igényelheti a pótszabadságot, aki egyáltalán nem tartja a kapcsolatot a gyermekével.

Kedvezően változott a Munka törvénykönyve a szülőknek járó pótszabadság kérdésében. A múlt év végéig hatályos szabályozás szerint a szülőknek el kellett dönteniük, hogy melyikük éljen ezzel a lehetőséggel, jellemzően az a szülő választotta ezt, aki több időt töltött a gyermekek gondozásával. Az idei évtől viszont kedvező változás, hogy mindkét szülőt megilleti a pótszabadság.

A gyermekek után járó plusz szabadságnapok nem járnak automatikusan, a munkavállalónak igényelnie kell azt a munkáltatótól. Egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek esetén pedig összesen 7 nap pótszabadság illeti meg mindkét szülőt. A gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Az elvált szülőket is megilleti a pótszabadság, lévén, hogy nem kizáró ok, ha a szülő nem a saját háztartásában neveli a gyermekét/gyermekeit. A Munka törvénykönyvében semmiféle kitétel nem szerepel arra vonatkozóan, hogy csak azt a szülőt illeti meg a pótszabadság, aki részt vesz a gyermek/ek nevelésében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárságának tájékoztatójából viszont az derül ki, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az felel meg - a családok védelméről szóló törvénnyel összhangban -, ha csak az a munkavállaló igényli a pótszabadságot, aki részt vesz a gyermekek nevelésében. Ezt azonban semmilyen módon nem kell a munkáltató felé igazolni a szabadságigénylő lapon. Így az is előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem tartja a kapcsolatot a gyermekével, de igényli utána a pótszabadságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyermekek után járó pótszabadság az örökbefogadót, a nevelőszülőt és a gyámot is megilleti a vér szerinti szülővel azonos módon.

 

Címkék: