Hová tűnt a bérkompenzáció? Sírnak-rínak a közszolgák

Pénzcentrum2012. február 2. 16:40

A közszféra számos területén késik az alacsony jövedelműek bérkompenzációja. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként tízezer forintot is meghaladó összeggel kevesebbet kézhez, mint amennyire számítottak - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

A szakszervezetek már decemberben, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén jelezték, hogy túlzottan bonyolult, nehezen értelmezhető a bruttó 216 ezer forintnál kevesebbet kereső, közszférában dolgozók nettó bérének kompenzációjára kidolgozott kormányrendelet. Kérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy már a február eleji fizetésekben is megkaphassák az érintett alkalmazottak a bérkiegészítést. a munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni.

Hiába lehet ugyanis visszamenőlegesen is kifizetni a jogos kompenzációt, a bolti árak, a közüzemi díjak, egyszóval a megélhetés költségei már január első munkanapjaiban megnövekedtek. A SZEF felszólítja a kormányt és a munkáltatókat, tegyenek meg mindent azért, hogy a márciusban esedékes kifizetésekkel egyidejűleg visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

Várható volt, hogy az alacsonyabb fizetési fokozatokba sorolt - tehát a bruttó 240 ezer alatt kereső - közszolgák februárban kevesebb pénzt visznek majd haza, és erre az érdekképviselet sokszor fel is hívta a figyelmet - jelentette ki a Népszabadság kérdésére Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek kiharcolták ugyan a bérkompenzációt, ám az erről szóló kormányrendelet csak tavaly december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Így jó előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a februári fizetés sokaknak igen kellemetlen meglepetést okozhat. Fehér sajnálja, hogy igaza lett.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta
, a világ legbonyolultabb kompenzációs rendelete az ára a kormány által a világon a legegyszerűbbnek titulált adórendszernek. Különösen igaz ez a költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2012. évi kompenzációjára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendeletről bővebben ITT OLVASHATSZ! Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában

 

Címkék: