Kompenzációért kuncsoroghatnak a kisgyermekesek

Pénzcentrum2012. január 17. 05:23

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is.

A kormány jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azokat a tgyásban és gyedben részesülő szülőket, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kormányrendelet-tervezetből. Az előterjesztéshez mellékelt hatásvizsgálati lap tanúsága szerint összességében csaknem 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna. Közülük 17 500-an voltak tavaly év végén azok, akik terhességi gyermekágyi segélyt kaptak, 61 470-en pedig gyeden voltak.

Nem jár automatikusan, igényelni kell

A kérelem adatai
a) az igénylő személyazonosító adatai
b) az igénylő házas-, vagy élettársa személyazonosító adatai
c) a családi kedvezmény érvényesítésére jogosító kedvezményezett eltartottak száma
d) 2011. évre vonatkozóan az adójóváírásra való jogosultsága, illetve annak érvényesítése
e) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs munkáltatójának megnevezése, adószáma, aláírása
f) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs aláírása
g) az igénylő által tett záradék az adatok valóságtartalmáról

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől (vagyis a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól). Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Eszerint nem igényelhet kompenzációt az, akik december 31-én még tgyást kapott, január 1-től viszont már gyedet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már tgyáson lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően - ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük - akkor a csökkent összegű gyedet kapják majd.

OLVASD EL a gyed összegének csökkenéséről szóló cikkünket:
Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

Az előterjesztés11 (!) oldalnyi táblázatot tartalmaz, amely az egyes jövedelmi kategóriák esetén igényelhető pótlék összegét tartalmazza. A kompenzáció 100 és 9 500 forint között lehet havonta. A rendelettervezetből nem derül ki, mit ért a szaktárca 2011. évi kompenzált havi jövedelem alatt, feltételezhetően a tavalyi évben kapott juttatás összegét. Az igénylőknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy igénybe vesznek-e, és ha igen, akkor hány gyermek után családi adókedvezményt. A gyeden lévők közül csak azok kaphatnak támogatást, akik legfeljebb 1 gyermek után érvényesítenek adókedvezményt, a tgyásban részesülőknél 2 kedvezményezett után is jár kompenzáció. Egyik esetben sem kaphatnak pótlékot azok, akik három gyermek után veszik igénybe az adókedvezményt. Nem igényelhet kompenzációt az sem, aki 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy nem volt jogosult adójóváírásra.

Angyal József okleveles adószakértő a Pénzcentrum.hu érdeklődésére "agyrémnek" nevezte az előterjesztést. Egyrészt a már jól bevált adójóváírás helyébe olyan bonyolult szabályozás lépne, amelynek útvesztóiben egy szakértő is nehezen igazodik ki, nemhogy az adótörvényekben járatlan magánszemélyek. Másrészt a családi adókedvezmény igénybe vételéről is nyilatkozniuk kell az érintetteknek. Az viszont csak az éves adóbevallások benyújtásakor derül ki véglegesen, hogy a házastársak vagy élettársak megosztják-e egymás között a családi kedvezményt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Honnan lesz rá pénz?

Az idei költségvetésben összesen 64 milliárd forintot fogadott el az Országgyűlés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített céltartalék formájában a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára, valamint a gyermekgondozás díjban, terhességi gyermekágyi segélyben részesülők kompenzációjára. Ebből csoportosítanának át 4,3 milliárd forintot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezelésébe tartozó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapba.

 

Címkék: