Sokáig munkanélküli lehet a 6000 elbocsátott közalkalmazott

Pénzcentrum2012. január 16. 10:04

Egy segítőprogrammal csökkenteni lehet azok számát, akik a közszférából kikerülve sokáig a munkanélküliek táborát gyarapítanák - mondta a Manpower üzletfejlesztési igazgatója. G. Nagy Balázs szerint egy közalkalmazottnak a versenyszférában való elhelyezkedését általában két tényező gátolja: a nyelvismeret hiánya és a közalkalmazotti attitűd.

A több mint hatezer munkahely megszűnése mindenképpen emeli a munkanélküliek számát - véli a Manpower Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. G. Nem mindegy, hogy indul-e úgynevezett gondoskodó elbocsátás program, ami a szakember szerint már egy dolgozó elbocsátásánál is szükséges lenne, nem hogy több ezernél. G. Nagy Balázs azt mondta: olyan program kell, amely többek között arra tanítja meg a dolgozókat, melyek azok az értékei, amelyek előnyt jelenthetnek a munkavállalásnál.

Hozzátette: Magyarországon ilyen programok inkább multinacionális cégeknél voltak jellemzőek. A szakember ugyanakkor példaként hozta fel, hogy Angliában a védelmi minisztériumnál volt olyan év, hogy 17 ezer főt kellett elbocsássanak, itt mindenkinek biztosított volt a programban való részvétel, függetlenül attól, hogy már elbocsátották, vagy éppen a felmondási idejüket töltötték. Az eddigi adatok azt mutatták, hogy fél év elteltével a programban résztvevők több mint 90 százaléka talált megoldást életének folytatására, akár alkalmazottként, akár önálló vállalkozás indításával, vagy éppen nyugdíjba vonulással.

G. Nagy Balázs elmondta: Magyarországon a közszférában dolgozók versenyszférában való elhelyezkedésének két nagy korlátja lehet, egyrészt a nyelvismeret hiánya, másrészt pedig a munkához való hozzáállás, azaz az attitűdváltás nehézségei. A szakember hozzátette: manapság a versenyszférában hat hónap - egy év, amíg sikerül állást találni, erre kell felkészülniük az érintetteknek.

 

Címkék:
manpower,