Két és fél hónapig kell várni az áfára

Pénzcentrum2012. január 4. 16:08

Február 1-től fő szabály szerint akár 75 napig is várniuk kell a vállalkozásoknak arra, hogy megkapják a visszaigényelt általános forgalmi adót - hívja fel a figyelmet a tavaly év végi dömpingben elfogadott törvénymódosításra az RSM DTM. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. "Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla - amely esetében a visszaigénylés fennáll -, kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap"- összegzi Kalocsai Zsolt az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

Az időben fizető vállalkozások ugyanakkor jól járnak: a törvénymódosítás szerint 500 ezer forintról 1 millióra nő a limit, amelynél kisebb összegű visszaigényléseket a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül kiutalja az adóhatóság. A nagyobb összegű visszaigénylések esetén 45 napon belül számíthatnak a vállalkozások az áfára, feltéve, hogy megfelelnek a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályoknak, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül. A jogszerűen működő vállalkozásoknak ehhez minden egyes beszerzésük esetén igazolniuk kell, hogy az adott bevallási időszakban kiegyenlítették a számlákat.

A gazdasági helyzetet tekintve ez egy újabb pofon a jogszerűen működő vállalkozásoknak, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet - véli Kalocsai Zsolt. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben. A harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés a 75 napos kifizetési határidő mellett már 2013-ra tolódhatnak - mutat rá a vezérigazgató.

 

Címkék: