Kivándorlás Borsodból: tízezrek mentek el

Pénzcentrum2011. december 26. 17:07

Bár továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén az ország második legnagyobb megyéje, de a lakosság lélekszáma folyamatosan - az országos átlagnál nagyobb arányban - csökken.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság által a megyei közgyűlés számára készített gazdasági elemzésből is kiderül, hogy 2010-ben a megye lakosságának száma 5,6 százalékkal (azaz 41 ezer fővel) volt kevesebb, mint 2005-ben - írta a napokban a Boon.hu. A kedvezőtlen tendencia erősödéséhez nagyban hozzájárult az elvándorlás az ország más régióiba és sok esetben külföldre is. A fogyásban szerepet játszik a gyengébb gazdasági teljesítmény más fejlettebb régiókhoz képest. A gazdasági mutatók visszaesése miatt a foglalkoztatási lehetőségek is szűkebbek és ez erősíti a migrációt.

A NAV gazdasági elemzéséből kitűnik, hogy a megye hátrányos helyzete tükröződik a fogllakoztatási arány alakulásában. A munkaképes korúak közül az alkalmazásban állók száma az elmúlt négy évben rendre 7-8 százalékponttal elmarad az országos átlagtól. A munkanélküliségi ráta is évről-évre emelkedik a megyében. 2010-ben például a regisztrált munkanélüliek aránya 17,3 százalék volt, ami 6,1 százalékkal magasabb az országos átlagnál és a második legrosszabb a megyék rangsorában.

Kevés gyerek született októberben Magyarországon

Az előzetes adatok szerint 2011 első tíz hónapjában 73.153 gyermek született, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 106 443 volt, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent a 2010. január-októberi időszakhoz képest. A természetes fogyás 33 290 fő volt, 930-cal több az egy évvel korábbinál. A 2001. évi népszámlálás alapján továbbvezetett népesség becsült lélekszáma a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 962 ezer fő volt az időszak végén, áll a KSH jelentésében. Októberben egyébként több gyerek született, mint tavaly ugyanilyenkor, de ennek az az oka, hogy tavaly kirívóan alacsony volt a születésszám. Valójában a mostani adat szintén jóval kevesebb a korábbi évek októberében megszokottnál.

Címkék: