93 ezer forint lesz a minimálbér jövőre

MTI2011. december 12. 16:31

A kormány 93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos garantált bérminimumot javasolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács hétfői ülésén - mondta Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az ülést követő tájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a munkáltatókat arra kéri a kormány, hogy 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, miközben a minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál efölött a kormány vállalja a teljes kompenzációt.
A költségvetés számára a bérkompenzáció százmilliárdos kiadást jelent - közölte az államtitkár. A korábban számított és a már beadott költségvetésben szereplő összeg 84 milliárd forint.

Az NGM korábban 92 ezer forintos havi minimálbért javasolt. Az azonban - mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta - csak az adójóváírás eltörlése miatti nettó keresetcsökkenés ellentételezéséhez lett volna elég, az 1 százalékpontos egyéni egészségbiztosítási járulék emeléséből adódó veszteséget nem kompenzálta volna.

Czomba Sándor közölte: a jövő heti kormányülés után, még karácsony előtt megszületik a kompenzációval kapcsolatos végrehajtási rendelet.

Címkék: