Havi 37 ezerrel lehet kevesebb a BKV-sok fizetése

Népszava2011. november 29. 09:02

Az átlagos BKV-dolgozó havonta 37 ezer forintot bukna a kollektív szerződés menedzsment szándékai szerinti módosításával - derült ki a Népszava birtokába került előzetes, belső számításokból.

A lap szerint ez azt jelentené, hogy egy eddig havi átlagosan 202 ezer forintos nettó bérért dolgozó BKV-alkalmazott jövedelme csaknem ötödét - 18 százalékát - elveszítheti, vagyis csak 165 ezer forintot vihetne haza. Ezzel és a pótlékok csökkentésével a BKV a mintegy 12,2 ezer munkavállalóján 2012-ben összesen 5,05 milliárd forintot takarítana meg.

A BKV-sok az elmúlt években több olyan juttatást harcoltak ki, melyek többet nyújtanak a Munka törvénykönyvében rögzítetteknél. Ezek a "speciális elemek" beépültek a dolgozók bérébe, így ez nem "prémium", hanem a mindenkori bérmegállapodás része volt a BKV-sok számára.

A BKV menedzsmentje egyébként közös megegyezéssel módosítaná a ksz-t, amiről az érdekképviseletek hallani sem akarnak. Ha pedig a cég egyoldalúan felmondja a szerződést, januárban sztrájk lehet a közlekedési cégnél - tudatta Gulyás Attila, az egyik érdekképviselet, a VTDSZSZ elnöke.

 

Címkék: