Döcögős a népszámlálás, sokan nem kaptak borítékot

MTI2011. október 6. 16:16

Megszegi a kötelességét az a számlálóbiztos, aki a nagyobb jutalék reményében arra próbálja rávenni az állampolgárokat, hogy ne az interneten keresztül töltsék ki a népszámlálási kérdőíveket, hanem személyesen nyilatkozzanak az adataikról - hívta fel a figyelmet Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. Akik még nem kapták meg a kérdőíveket, telefonon vagy e-mailben jelezzék a statisztikai hivatal felé.

Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, jelezzék a 06-80-200-014-es és a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen. A telefonközpontban időközben 20-ról 30-ra emelték a kérdésekre válaszoló KSH-alkalmazottak számát, nekik az elmúlt napokban 8-10 ezer kérdésre kellett válaszolniuk - tette hozzá.

Arról is értesültek, hogy a számlálóbiztosok közül többen arra buzdítják a lakosokat, ne interneten válaszolják meg a kérdőíveket, mert az így kitöltött formulák után a biztosok nem kapnak annyi javadalmazást, mintha ők kérdeznék meg az embereket interjú formájában - jegyezte meg.

Olyan eset is előfordult, hogy a számlálóbiztos nem dobott be borítékot, hogy ő kérdezhesse az ívet, és az is megtörtént, hogy a lakáskérdőíveken lévő internetes kódot eltávolították, mert e nélkül nem lehet elektronikusan válaszokat adni. Arra is akadt példa, hogy felhívást tett közzé a számlálóbiztos, hogy ő szívesen lekérdezi az íveket, mert állítása szerint sokkal bonyolultabb az internetes kitöltés - mondta Virágh Eszter. Utalt arra, hogy eddigi információik szerint három kirívó esetben, amikor megszegte kötelességét a számlálóbiztos, leváltották őket.

A betelefonálók nagy része a borítékot hiányolta, illetve az után érdeklődött, hogy az internetes kódot hogyan lehet pótolni. A boríték elmaradásának oka vagy az, hogy annyira új építésű házba költöztek, amelyről a KSH még nem tudott, vagy a KSH címállományában van a hiba. Az internetes kódot a települések jegyzőinél lehet pótolni lakcímkártya bemutatásával; az elhagyott kódszámok helyett ugyanazt a kódot kapják meg - jegyezte meg.

Elmondta, hogy külföldről sok magyar hívja őket, őket azonban tájékoztatják, hogy ha 12 hónapnál régebben laknak külföldön életvitelszerűen, nem kell kitölteniük a kérdőíveket, még akkor sem, ha bejelentett állandó lakcímük van Magyarországon.
Virágh Eszter egy már orvosolt problémáról is beszámolt, amelynek lényege az volt, hogy az internetes kódban a nagy "I" betű és a kis "l" betű összetéveszthető volt sok esetben, ahol ezek együtt szerepeltek. Emiatt sokan nem tudták beírni a helyes kódot, ami akadályozta őket az internetes kitöltésben. A problémát az okozta, hogy az eredetileg Times betűtípussal meghatározott kódokat a kérdőíveken Ariel típusúakkal nyomtatták ki, utóbbinál valóban összetéveszthető volt a két betű. A napokban azonban gondoskodtak arról, hogy a rendszerük ismerje fel mindkét betűt - magyarázta a szóvivő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitért arra is, ha valaki él azzal a gyanúval, hogy álszámlálóbiztosokkal találkozott, jelentse az ingyenes hívható számok valamelyikén. Arról is van tudomásuk, hogy egyes helyeken álfelülvizsgálók jelentkeztek, holott ők ebben az időszakban még nem is kapták utasításba, hogy ellenőrizzék a számlálóbiztosokat. A felülvizsgálókat nem is kell beengedni a lakásokba, és nekik is rendelkezniük kell a KSH-felelős által aláírt megbízólevéllel - hangsúlyozta.

 

Címkék: