Adóemeléstől rettegnek a nyerőgépesek

MTI2011. szeptember 2. 15:00

A pénznyerő automaták után kivetett adó további emelése veszélybe sodorná a most éves szinten 70 milliárd forintos költségvetési bevételt a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) állásfoglalása szerint.

A szövetség közleménye szerint a pénznyerő ágazat már régóta recesszióval küzd. A gépek és a bevételek száma évről évre csökken. A különadó megemelése adóbevétel-növekedés helyett csökkenést fog eredményezni, nem beszélve az egyéb káros hatásokról, például munkahelyek szűnhetnek meg, s vendéglátóhelyek zárhatnak be.

Ugyanakkor a szerencsejáték iparág egyes területei még rendelkeznek tartalékokkal, különösen a jelenleg illegális online szerencsejáték szabályozása révén juthatna komoly bevételhez a magyar állam. Az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező, külföldi adóparadicsomokban bejegyzett illegális internetes szerencsejáték site-ok ugyanis együttesen mintegy 80-100 milliárdot forgalmaznak Magyarországon, de adót nem fizetnek.

Az MSzSz által közétett becslések szerint Magyarországon több mint félmillióan játszanak rendszeresen online szerencsejátékot, ami nem lenne baj, ha a szolgáltató becsületesen adózna a magyar játékosoktól keletkezett bevételei után
.
A szövetség úgy véli, hogy a pénznyerő automata ágazat jelenlegi adórendszerének megfelelő átalakítása, például a fix különadóról a bevételarányos százalékos adózásra való áttérés esetén is növekedhetnek a szerencsejáték piac adóbevételei, ezért arra kérik a kormányt, hogy a tételes játékadó megemelése helyett egy, a szakmával is egyeztetett, online szerencsejátékok szabályozásra is kiterjedő adóreformot támogasson, ami garancia lehet az adóbevételek növekedésére.

A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bejelentette, a kormány adóemelési tervei között szerepel a szerencsejátékok adójának emelése is. A közlemény szerint a régióban a legmagasabb, jelenleg havonta gépenként százezer forint a tételes játékadó Magyarországon, ami nem hasonlítható a cigaretta vagy az alkohol jövedéki adójához, mivel ez nem terhelhető tovább a fogyasztókra, kizárólag az üzemeltetőt terheli.

Címkék:
adóparadicsom,