Sokba kerülhet az egész napos iskola

Magyar Nemzet2011. augusztus 31. 08:31

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bevezetné az egész napos iskolát az alsó és felső tagozaton, mérsékelt pedagógusóraszám-emelést hajtana végre az iskolákban, valamint szigorítanák az általános iskolai felső tagozatok működtetését - derül ki az új oktatási törvénytervezet a Magyar Nemzet birtokába került példányából.

Az egész napos iskola bevezetését már régóta szorgalmazza a kormánypárt, mely elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában-nevelésében jelentene áttörést. A koncepció felső tagozatra történő kiterjesztése azonban merőben új elem. A koncepció szerint ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkozásokról a gyermek a szülő kérésére távol maradhat.

Az egész napos iskola bevezetése természetesen jókora többletköltséget jelentene a költségvetés számára. A tervezet a megtakarítási lehetőségek között a pedagógusok heti óraszámának növelésével számol. A számítások szerint ez a lépés mintegy 9 százalékos leépítést tehetne indokolttá.

Szintén megtakarítási elem a felső tagozatok tényleges tanulói létszámhoz kötése, mely a kisebb tagozatok iskolaközpontokba történő összevonását eredményezné.

 

Címkék: