Így kaphatsz munka nélkül is családi adókedvezményt

Pénzcentrum2011. augusztus 23. 16:07

Munkajövedelem nélkül is ki lehet használni a maximális összegű családi adókedvezményt. Nem kell hozzá más, csak néhány ingatlan, amelyeknek a bérbeadásából származó jövedelemből is érvényesíteni lehet a kedvezményt.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti. Az összevont adóalap részét képezi - egyebeken túlmenően - az adóalap-kiegészítést is tartalmazó önálló tevékenységből származó jövedelem. Január 1-jétől ennek számít a magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ettől az időponttól ugyanis megszűnt az ilyen jövedelem elkülönült adóztatásának választási lehetősége.

Ez alól csak a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra irányuló tevékenységből, a tételes átalányadózást választó fizető vendéglátó tevékenységből, illetve a termőföld-bérbeadásból származó bevételből keletkező jövedelem - ha ez utóbbi nem adómentes -jelent kivételt. Ezek továbbra is külön adózó jövedelemnek számítanak.

Így figyelemmel arra, hogy kifejezett jogszabályi rendelkezés nem tiltja azt, hogy a magánszemély a családi kedvezményt ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme után is érvényesítse, ezért ilyen esetben is élni lehet a kedvezménnyel - magyarázza az adóhatóság.

Amennyiben a magánszemély az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét nem kifizetőtől szerzi, vagy ha a magánszemély számlaadásra kötelezett ("adószámos") magánszemélynek minősül és a kifizetőtől nem kérte az adóelőleg megállapítását, akkor az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem esetében a magánszemélynek nincs lehetősége arra, hogy családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó nyilatkozatot adjon. Ezért a kedvezményt az ingatlan bérbeadásából származó jövedelméből negyedévenként saját maga érvényesíti, és bevallja az adóévre vonatkozó adóbevallásában.

Nincsenek kizárva a családi kedvezmény érvényesítéséből azok az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemélyek sem, akik ezen tevékenységből származó jövedelmüket munkáltatónak nem minősülő kifizetőtől szerzik, valamint azok a nem egyéni vállalkozóként, nem mezőgazdasági őstermelőként számlaadásra kötelezett magánszemélyek, akik nyilatkozatot adnak arról, hogy kérik az adóelőleg levonását a kifizetőtől. Ezekben az esetekben ugyanis a jövedelmet juttató szervezet kifizetői minőségében kötelezett az adóelőleg megállapítására, illetve levonására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kifizető az állami adóhatósághoz bejelentett - az általános szabályoktól eltérő - módszer szerint is megállapíthatja az adóelőleget, ha ez által az adóévi adó megállapításánál jelentkező adókülönbözet mérsékelhető. Ez azt jelenti, hogy a kifizető figyelembe veheti a családi kedvezmény érvényesítését kérő, jogszerűen megtett nyilatkozatokat, ha olyan előzetesen bejelentett adóelőleg-levonási módszert alkalmaz, amely a nem munkáltatóként havi rendszerességgel teljesített kifizetéseknél is biztosítja a kedvezmény érvényesítésének lehetőségét. Ehhez szükség van a kifizető együttműködési készségére is, mivel erre vonatkozó kötelezettséget nem ír elő az szja-törvény. 

 

Címkék: